CD zaradi manj proračunskih sredstev prisiljen k izbiri dostopnejših projektov

Avtor: STA

Svet Cankarjevega doma (CD) je potrdil program in finančni načrt CD za letos. Ta je zaradi zmanjševanja sredstev ministrstva za kulturo glede na predlog, pripravljen lani jeseni, doživel nekaj sprememb. Je pa CD, kot je na seji sveta poudarila generalna direktorica Uršula Cetinski, uspešno uresničil že četrtino za letos načrtovanega programa.


Cankarjev dom / Foto: Nebojša Tejić STA

Kot je na četrtkovi seji povedala Uršula Cetinski, proračun Cankarjevega doma za letos znaša dobrih 8,6 milijona evrov. Od tega bo ministrstvo za kulturo zagotovilo dobrih pet milijonov oziroma 58 odstotkov načrtovanih prihodkov, CD pa mora zagotoviti preostanek.

Opozorila je, da se sofinanciranje CD s strani ministrstva zmanjšuje že več let, poleg tega CD zadnji dve leti ne prejema več sredstev za investicije, investicijsko vzdrževanje in nakup tehnične opreme. Plače zaposlenih, ki so še pred petimi leti predstavljala tretjino vseh sredstev zavoda, letos, kljub zmanjševanju števila zaposlenih v zadnjih desetih letih, zaradi radikalnega zmanjšanja drugih stroškov predstavljajo že polovico sredstev zavoda.

Kot je še povedala, so na ministrstvu v predlogu programa, ki jim ga je CD poslal lani jeseni, nekatere njihove projekte včasih upravičeno, včasih pa tudi ne, ocenili kot "komaj še ustrezne za CD". Sami se sicer zavedajo, da je na področju umetnosti veliko relevantnih projektov, ki pa so jim zaradi premajhnih sredstev nedosegljivi. "In ker morajo vedno več zaslužiti na trgu, je situacija pač taka, pa čeprav bi si sami želeli drugače," je dejala ter ob tem dodala, da tudi program, ki pritegne občinstvo, ni nujno nekakovosten.

Do sprememb glede na predlog programa je po njenih besedah prišlo na vseh področjih, saj so morali nekatere projekte zamenjati s cenejšimi in dostopnejšimi, predvsem pa je okrnjen razstavni program.

Med že izpeljanimi letošnjimi projekti je Cetinski na področju klasične glasbe kot izjemno uspešno med drugim izpostavila gostovanje Nemškega simfoničnega orkestra iz Berlina, na področju glasb sveta nastop Ane Moura iz Portugalske, na področju gledaliških koprodukcij pa je velik programski in poslovni uspeh doživela predstava Iliada, ki je nastala v koprodukciji s SNG Drama Ljubljana in Mestnim gledališče ljubljanskim. Ogledalo si jo je že 22.800 obiskovalcev, zato načrtujejo dodatne predstave v maju in jeseni.

Uspešni sta bili tudi gostovanji Baleta Malandain iz Biarritza s predstavo Pepelka in britanske plesne skupine Akram Khan Company, vsa njihova pričakovanja pa je presegel letošnji festival dokumentarnega filma, na katerem se je z več kot 3.400 izdanimi vstopnicami obisk glede na lani povečal za približno 120 odstotkov.

Med dogodki, ki se bodo še zvrstili letos, je med drugim izpostavila gostovanja Mladinskega orkestra Gustava Mahlerja, Simfoničnega orkestra iz Birmighama in Dunajskih simfonikov. Med glasbami sveta je opozorila na koncert skupine Buena Vista Social Club, ki je na poslovilni turneji, med gostovanji pa na predstavo Golgota v izvedbi gledališča s konji Zingaro iz Francije in silvestrsko gostovanje Kitajskega narodnega gledališča.

Letos bo CD izvedel 1173 prireditev javnega kulturnega programa. V koprodukciji z nevladnimi organizacijami bo izvedenih 300 predstav, 750 dogodkov pa se bo zvrstilo v kongresno-komercialnem programu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/cd-zaradi-manj-proracunskih-sredstev-prisiljen-k-izbiri-dostopnejsih-projektov