Nemška opera v Berlinu načrtuje novo produkcijo Wagnerjevega Prstana

Avtor: STA

Nemška opera v Berlinu namerava uprizoritev operne tetralogije Nibelunški prstan Richarda Wagnerja, ki jo je režiral Götz Friedrich in je bila vsakič dobro sprejeta, nadomestiti z novo produkcijo. Pripravil jo bo norveški operni režiser Stefan Herheim, poroča nemška tiskovna agencija.


Foto: Andreas Praefcke, Wikimedia Commons

V Friedrichovi režiji je bil Wagnerjev Prstan v Nemški operi v Berlinu premierno uprizorjen leta 1984. Od takrat je njegova različica vsakokrat, ko je bila uvrščena na spored, naletela na uspešen odziv pri občinstvu.

Njegova režija Prstana bo po poročanju dpa zadnjič na sporedu aprila 2017. Leta 2020 pa naj bi tetralogija zaživela v Herheimovi interpretaciji. Nemška revija Opernwelt ga je že trikrat razglasila za režiserja leta, med drugim leta 2008 za režijo Parsifala na Wagnerjevem festivalu v Bayreuthu.

Tetralogija Nibelunški prstan velja za mojstrovino, ki v klasični glasbi nima primerjave. Sestavljajo jo štiri opere oziroma glasbene drame - Rensko zlato, Valkira, Siegfried in Somrak bogov, v katerih je Wagner prepletel realnost z mitološkim svetom in z njimi ustvaril gigantsko delo, ki obsega kar 16 ur glasbe.

Slovensko občinstvo je prvima dvema deloma cikla, Renskemu zlatu in Valkiri, lahko prisluhnilo leta 2013, ko sta ju v okviru ljubljanskega poletnega festivala izvedla orkester Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga in dirigent Valerij Gergijev. Druga dva dela bi po prvotnih načrtih morala slediti lani, vendar sta bila iz finančnih razlogov odložena.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nemska-opera-v-berlinu-nacrtuje-novo-produkcijo-wagnerjevega-prstana