Slabih sto let po prvi uprizoritvi v Trstu spet Cankarjevi Hlapci

Avtor: STA

Skoraj sto let po prvi uprizoritvi v Trstu bo Slovensko stalno gledališče v petek, 20. marca, premierno izvedlo dramo Hlapci Ivana Cankarja v režiji Sebastijana Horvata. Po napovedih gledališča gre za sodobno, nenavadno, angažirano, prodorno, novo branje tega znanega dramskega besedila, ki bo občinstvo postavilo pred aktualna vprašanja.


Foto: Luca Quaia

Kot so po včerajšnji novinarski konferenci sporočili iz gledališča, bo nova uprizoritev Cankarjeve drame v Horvatovi postavitvi in z mednarodno ekipo gledaliških ustvarjalcev "zahtevala od publike aktiven pristop k snovi in uprizoritvi", saj Cankarjevi Hlapci "ne poznajo ravnodušnih bralcev in gledalcev, saj je taka od samega začetka tudi zgodba tega bolečega, etično, socialno in politično nabitega besedila, od prve cenzure do protestnih shodov 21. stoletja".

Hlapci so, kot so zapisali v Trstu, zgodba o ljudeh brez pokončne in etične drže, ki v življenju in poklicu nedosledno (in neodgovorno) sledijo vetru interesa in opuščajo svoje ideale. Nastala je iz osebne stiske, univerzalne okoliščine in dinamike pa ostajajo nespremenjene, saj gre za večno, etično vprašanje, ki se ponavlja v odnosu do oblasti in družbe.

Nova uprizoritev na slovenskem odru v Trstu si zastavlja vprašanja, ki jih je njen dramaturg Milan Marković Matis naštel v svojem prispevku za gledališki list: "Kdo so hlapci? To na videz povsem preprosto, celo banalno vprašanje je bilo pred sto leti prav tako smiselno zastaviti kot danes. Je hlapec nekdo, ki se boji povzdigniti glas nad avtoriteto, ali nekdo, ki uporniku kuha, mu pospravlja in čisti? Ali pa so hlapci preprosto rezultat realnosti odtujenega dela v kapitalistični družbi?"

Scenografijo je podpisal Jürgen Kirner, stalni sodelavec svetovno znanih gledaliških in opernih režiserjev ter koreografov, kostume pa uveljavljena Belinda Radulović. Izvirno glasbo je napisal skladatelj Drago Ivanuša.

V vlogi Jermana bo igral prvak slovenskega gledališča Radko Polič, njegov alter-ego kot Mladi Jerman pa bo Romeo Grebenšek. Ob stalnih članih tržaškega igralskega ansambla - Nikli Petruška Panizon (Lojzka), Primožu Forteju (Kalander), Maji Blagovič (Mati) in Luki Cimpriču (Pisek), bodo trije mladi igralci, doma s tržaškega: Patrizia Jurinčič (Minka), Matija Rupel (Komar) in Jure Kopušar (župnik). V vlogi Nadučitelja in Anke bosta igrala še Iztok Drabik Jug in Tina Gunzek.

Petkova premiera ob 20.30 bo opremljena z italijanskimi nadnapisi v prevodu Tanje Sternad, prav tako vseh pet ponovitev, ki se bodo zvrstile do 29. marca, so še sporočili iz gledališča.

V Trstu so bile postavljene številne uprizoritve Cankarjevih dram. Hlapci so bili prvič uprizorjeni leta 1919, pred dobrima dvema desetletjema pa je tržaško gledališče na novo uprizorilo celoten Cankarjev dramski opus.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/slabih-sto-let-po-prvi-uprizoritvi-v-trstu-spet-cankarjevi-hlapci