Pasijonska vročica v Škofji Loki narašča

Avtor: STA

Le še dobra dva tedna pred prvo uprizoritvijo Škofjeloškega pasijona po šestih letih mesto preplavlja pasijonska vročica. Prodanih je že več kot 55 odstotkov vstopnic za osem predstav, ki se bodo zvrstile od 21. marca do 12. aprila. Vaje s kar 950 sodelujočimi so pri koncu, organizatorji pa urejajo še zadnje logistične podrobnosti.


Foto: Jure Nastran

"Občutki pred uprizoritvijo so taki, kot se spodobi za pasijon, saj ta beseda po eni strani pomeni trpljenje, po drugi pa strast," je na včerajšnji novinarski konferenci v Škofji Loki izpostavil vodja projekta Škofjeloški pasijon 2015 Matej Mohorič Peternelj, ki je z do sedaj opravljenim delom zadovoljen.

Pasijon bo tradicionalno potekal na štirih prizoriščih v mestnem jedru Škofje Loke. Za osem predstav je skupaj na voljo 24.000 sedišč in 8.000 stojišč. Predvsem različnih organiziranim skupinam je že prodanih 13.000 sedišč. Ko bo bolj jasno, kakšno bo vreme, pa Mohorič Peternelj pričakuje še pospešitev prodaje vstopnic, katerih predprodajna cena za prizorišče na Mestnem trgu je 20, za ostala prizorišča pa 13 evrov.

Med gledalci pričakujejo tudi nekaj častnih gostov, med njimi številne vabljene veleposlanike. Udeležbo sta napovedala predsednik države Borut Pahor in ljubljanski nadškof Stanislav Zore, v Škofjo Loko pa bi utegnil priti tudi nemški kardinal, ki je predsednik zahodnoevropske škofovske konference Rinhard Marx. Gostje bodo prišli tudi iz Belgije, Avstrije in Italije.

Predpasijonske prireditve bodo stekle že ta petek, ko se začenjajo Dnevi Škofjeloškega pasijona, s katerimi tudi v letih, ko ni uprizoritve, ohranjajo pasijonsko kondicijo. Odkrili bodo loški pasijonski križ, predstavili Pasijonske doneske in odprli tri razstave na temo pasijona. Pripravljajo tudi posebne uprizoritve za slepe in slabovidne ter za gluhe in naglušne.

Medtem režiser pasijona Milan Golob ureja še zadnje podrobnosti s kar okoli 950 sodelujočimi prostovoljci. "Ta čas je zelo poln aktivnosti, hkrati pa se polni z nekim mirom, saj smo vsi ožarjeni z vsebino pasijona," je povzel Golob. Pojasnil je, da bodo z igralci sedaj imeli le še vzdrževalne vaje, zaključujejo se tudi vaje z otroki, preizkuša se nošenje odrov, čaka pa jih še srečanje s konjeniki.

"Pretekli pasijonci so že vajeni dogajanja. Njihove izkušnje nas mirijo, pričakovanja novih pasijoncev pa stvari poganjajo naprej," je dejal Golob, ki si z uprizoritvijo predvsem želi, da bi do gledalcev čim bolj neposredno prišlo sporočilo pasijona, sporočilo o odrešenju.

Škofjeloški pasijon je leta 1721 napisal loški pater kapucin Romuald Marušič. V preteklosti je bil že večkrat uprizorjen, sedaj pa se predstava, ki prinaša duh nekega drugega časa in čar davnih dni, po šestih letih premora znova vrača na ulice srednjeveškega mesta. Po mestu se bodo pomikali prizori in sliki najstarejše slovenske drame, napisane po svetopisemskih zgodbah.

Tokratno uprizoritev bo spremljala bogata dodatna ponudba. Strokovna žirija je izbrala 36 spominkov, ki odražajo škofjeloško zgodovino. Potekali bodo prikazi starih obrti, na voljo pa bo tudi posebna kulinarična ponudba z velikonočnimi jedmi in z okusi Svetega pisma.

Pasijon bo v času predstav močno vplival na življenje ljudi v mestnem jedru, vendar so tudi oni del zgodbe in so pripravljeni sprejeti ta nekoliko moten ritem, je prepričan Mohorič Peternelj. Da ljudje načeloma dobro sprejemajo pasijon, med katerim bo občasno zaprta državna cesta proti Poljanski dolini, pa je zatrdil tudi škofjeloški župan Miha Ješe.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pasijonska-vrocica-v-skofji-loki-narasca