Umrl je dramaturg Dušan Moravec

Avtor: STA

V sredo je umrl Dušan Moravec (1920-2015), ki je bil soustanovitelj in prvi dramaturg Mestnega gledališča ljubljanskega. Tam je zasnoval specializirano teatrološko Knjižnico MGL, v kateri dela izhajajo še danes.


Dušan Moravec / Foto: Arhiv SLOGI

Akademij Moravec se je rodil 4. oktobra v Ljubljani. Diplomiral je iz slovenske, jugoslovanske in primerjalne književnosti.

V obdobju med letoma 1962 in 1975 je prevzel vodenje gledališkega muzeja in ga preusmeril k raziskovalnemu delu. Zasnoval je tudi temeljno publikacijo s področja gledaliških raziskav, ki se je pozneje preoblikovala v Slovenski gledališki letopis.

Po upokojitvi se je kot dramaturg, teatrolog, literarni in gledališki zgodovinar ter od leta 1976 izredni, od leta 1981 pa redni član razreda za filozofske in literarne vede SAZU popolnoma posvetil raziskovalnemu in uredniškemu delu, poroča današnje Delo.

Med njegovimi monografijami o zgodovini slovenskega gledališča so Slovensko gledališče Cankarjeve dobe, Slovensko gledališče od vojne do vojne, Temelji slovenske teatrologije, Iskanje in delo Ferda Delaka, Portreti pozabljenih igralcev in Sto slovenskih dramskih umetnikov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umrl-je-dramaturg-dusan-moravec