S posvetom o Kseniji Hribar in sodobnem plesu začetek Gibanice

Avtor: STA

S posvetom Ksenija Hribar in sodobni ples v Sloveniji se bo v Cankarjevem domu danes začel bienale sodobne plesne umetnosti Gibanica. Festival bo v sedmi izdaji na sedmih prizoriščih ponudil 12 plesnih predstav, omenjeni dvodnevni posvet, posvečen pionirki sodobnega plesa, in druge dogodke. Letošnje vodilo bo afirmacija sodobnega plesa.


Oblikovanje: Mina Fina

Društvu za sodobni ples Slovenije so se letos kot soorganizatorji festivala pridružili Cankarjev dom, Bunker, Maska, Emanat, Plesni Teater Ljubljana, Flota, Društvo Pekinpah, Plesna izba Maribor in Zavod Federacija.

Na festivalu bo predstavljena slovenska plesna produkcija zadnjih dveh let. Program predstav je izbrala mednarodna selektorska zasedba. S svojimi projekti se bodo predstavili Teja Reba, Bara Kolenc, Loup Abramovici, Andreja Rauch Podrzavnik, Matej Kejžar, Milan Tomašik, Jurij Konjar, Irena Tomažin, Barbara Kanc, Leja Jurišič, Maja Kalafatić, Maria de Duenas Lopez, Maja Delak ter Sebastijan Geč, Milan Loviška in Otto Krause.

Društvo za sodobni ples bo letos drugič podelilo stanovske nagrade, imenovane po Kseniji Hribar. Komisija bo podelila več nagrad. Za življenjsko delo bo nagrajena koreografinja Mateja Bučar, izročili pa bodo še nagrade za koreografijo predstave, plesalce in podporne sodelavce pri predstavah.

Podelili bodo še nagrado za najboljši predstavi po izboru občinstva in žirije. V okviru Gibanice bo potekala tudi odprta diskusija na temo koreografskih praks.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-posvetom-o-kseniji-hribar-in-sodobnem-plesu-zacetek-gibanice