Clugov Le Sacre du Printemps na Mednarodnem zimskem festivalu umetnosti v Sočiju

Avtor: SNG Maribor

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo danes, 16. februarja 2015, z baletom Edwarda Cluga na glasbo Igorja Stravinskega Le Sacre du Printemps gostoval na Mednarodnem zimskem festivalu umetnosti v Sočiju v Rusiji.


Foto: Tiberiu Marta/SNG Maribor

V gledališču Zimniy Teatr bodo mariborski baletniki nastopili na tradicionalnem Gala baletnem koncertu, ki je tokrat posvečen legendarnemu plesalcu in koreografu Vaclavu Nižinskemu. Na koncertu bodo nastopili vrhunski svetovni baletni plesalci, med njimi Jurgita Dronina in Isaac Hernandez iz Nacionalnega baleta HET iz Amsterdama, Maria Yakovleva in Vladimir Shishoff iz baleta Dunajske državne opere, Elisa Cabrera in Michael Kaniskin iz baleta Berlinske državne opere, Natalia Ledovskaya iz Akademskega glasbenega gledališča Stanislavski in Nemirovič-Dančenko ter Igor Kolb iz sanktpeterburškega Mariinskega gledališča.

Le Sacre du Printemps v koreografiji Edwarda Cluga si je slovensko občinstvo ogledalo v predstavi Hommage à Stravinsky, umetniškemu poklonu Igorju Stravinskemu, s katerim je aprila 2012 mariborski Balet obeležil 130-letnico skladateljevega rojstva, pri tem pa skozi novo koreografsko podobo približal estetiko njegovih glasbenih in baletnih del širši slovenski javnosti. Posvetitev pomladi pa prav letošnje leto slavi stoletnico premiere.

»Iniciacijo moje postavitve predstavlja izvirna plesna kreacija Nižinskega zaradi njene hermetične koreografije in 'moteče' naprednosti za tedanji čas; svojo interpretacijo Posvetitve pomladi zato doživljam tudi kot poklon Nižinskemu in njegovemu razvpitemu (ne)uspehu ob pariški premieri, ki je postala dinamični temelj razvoja modernega plesa v 20. stoletju,« pravi Edward Clug in dodaja: »Moja interpretacija Posvetitve pomladi ostaja na vsebinski ravni zvesta glasbeni strukturi in prvotnemu libretu, ki izhaja iz legende iz predkrščanskega (poganskega) časa v Rusiji. Legenda pripoveduje o ritualu žrtvovanja device, ki mora plesati do smrti v poklon pomladnemu božanstvu, da bi povečal rodovitnost zemlje. V ikonografskem smislu se predstava navezuje na etnografske simbole starodavne ruske legende: ženske z dolgimi pletenimi kitami in z rdečimi ličnicami ter moški z bradami – dva spolna simbola moškega in ženske, izolirana v sodoben čas in prostor, v katerem želim 'posvetiti' današnjo pomlad.«

Plešejo Evgenija Koškina, Catarina de Meneses, Tetiana Svitlična, Mirjana Šrot, Asami Nakashima, Branka Popovici, Sytze Jan Luske, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Gaj Žmavc, Yuya Omaki in Filip Jurič. Scenografijo je naredil Marko Japelj, kostumograf je Leo Kulaš, oblikovalec svetlobe Tomaž Premzl in asistent koreografa Matjaž Marin.

Povezava: Več o Mednarodnem zimskem festivalu umetnosti v Sočiju


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/clugov-le-sacre-du-printemps-na-mednarodnem-zimskem-festivalu-umetnosti-v-sociju