Čas je za Gibanico - 7. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti

Avtor: Gibanica

Gibanica, ki od leta 2003 bienalno streže s slovensko sodobnoplesno ustvarjalnostjo, je postala osrednja manifestacije sodobnega plesa pri nas in ekvivalent gledališkemu Borštnikovemu srečanju. Tako kot vsakokrat je tudi letošnji program izbrala mednarodna selektorska ekipa, tokrat v sestavi Iva Nerina (Hrvaška) – plesna kritičarka, Nina Meško (Slovenija) – samostojna strokovna svetovalka za ples in Marc Olivé López (Španija) – programski vodja Mercat de les Flors.


Ekipa snovalcev / foto: Nada Žgank

Poleg nagrad za najboljšo predstavo po izboru občinstva ter najboljšo predstavo po izboru žirije bo Društvo za sodobni ples Slovenije na letošnji Gibanici drugič podelilo stanovske nagrade, poimenovane po  slovenski plesni ustvarjalki in pedagoginji Kseniji Hribar. In prav Kseniji Hribar, osrednji osebnosti novejše sodobnoplesne zgodovine pri nas, smo namenili uvod v letošnjo izdajo Gibanice. Njena ustvarjalnost, predstavljena tudi v kratkih filmih, bo tema dvodnevnega posveta. Poleg plesnih predstav in uvoda program vključuje še diskusijo o koreografskih praksah z izjemno zanimivima gostjama – teoretičarko dr. Bojano Kunst in umetnico Paulo Caspão – ter letno produkcijo dijakinj in dijakov SVŠG.

Po 6. Gibanici se je poslovili umetniški svet (Tamara Bračič, Goran Bogdanovski in Rok Vevar), ki je vajeti prevzel leta 2009 in opravil veliko delo na področju razvoja sodobnega plesa pri nas, ter prepustil Gibanico novim »izzivalcem«. »Prav želja po večji vidnosti in vključevanju je tista, ki jo organizacijski odbor Gibanice, ki se je skozi leta razvil v partnerski projekt velikega števila organizacij in neodvisnih producentov slovenskega sodobnega plesa, posebej poudarja. Gibanica zato bolj kot festivalski dogodek dobiva razsežnosti sodelovalnega tipa platforme, ki naj bi okrepila lastno vidnost in afirmirala sodobni ples tako v okviru slovenskega prostora kot širše,« je v uvodu zapisala Andreja Kopač. Pri snovanju tokratne izdaje so se Društvu za sodobni ples Slovenije aktivneje pridružili partnerji: Cankarjev dom, Bunker, Maska, Emanat, Plesni Teater Ljubljana, Flota, Društvo Pekinpah, Plesna izba Maribor in Zavod Federacija.

Zgoščen prikaz plesne ustvarjalnosti na Slovenskem, ki ga ponuja Gibanica, bo tudi tokrat dragocena informacija tako za vabljene tuje selektorje kot za domače občinstvo.

Program bo potekal v Cankarjevem domu, Slovenski kinoteki, Plesnem Teatru Ljubljana, Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana, Mestem muzeju Ljubljana, Španskih borcih - centru kulutre in Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/cas-je-za-gibanico-7-bienale-slovenske-sodobne-plesne-umetnosti