V kranjskem gledališču izzivalna predstava George Kaplan

Avtor: STA, PGK

Prešernovo gledališče Kranj je za svojo naslednjo premiero izbralo tekst sodobnega francoskega dramatika Frederica Sonntaga z naslovom George Kaplan. Družbeno angažirana predstava v režiji Jake Andreja Vojevca sledi rdeči niti delovanja kranjskega gledališča. Predpremiera bo v petek, premiera pa v soboto ob 19.30.


Foto: Tania Mendillo

Kot je na današnji novinarski konferenci v Kranju povedala umetniška vodja Prešernovega gledališča Marinka Poštrak, je tekst mladega francoskega dramatika, ki ga uspešno uprizarjajo po vsej Evropi, zanimiv zaradi svoje družbeno-kritične note. Predstava odpira pomembno vprašanje, ali je danes sploh mogoče doseči družbene spremembe in kaj je tisto, kar preprečuje njihovo uresničitev.

Avtor po mnenju Poštrakove dobro zadane bistvo vprašanja, zakaj neka sprememba oziroma revolucija nista mogoči. Na koncu namreč vedno prevladajo osebni, egoistični interesi nad interesi družbe, saj se ljudje še niso pripravljeni žrtvovati v dobro skupnosti.

Dramaturginja Simona Hamer je pojasnila, da je tekst sestavljen iz treh dejanj. V prvem gledalci spremljajo skupino mlajših aktivistov, ki namerava izpeljati revolucijo s tem, da bi prevzela identiteto fiktivnega Georga Kaplana. V drugem delu ekipa scenaristov išče zamisel za televizijsko serijo, v kateri bi nastopal George Kaplan. V tretjem pa je prikazana vlada, ki se spopada z nevarno grožnjo za notranjo varnost v državi, Georgeom Kaplanom.

Gre za duhovit, sodobno napisan tekst, zato so v kranjskem gledališču k sodelovanju povabili režiserja mlajše generacije. Vojevcu, ki je prav tako kot avtor teksta rojen leta 1978, se besedilo zdi ne le sijajno, zelo dobro napisano in aktualno temveč tudi zelo izzivalno.

Igralsko zasedbo sestavljajo Aljoša Ternovšek, Vesna Slapar, Peter Musevski, Miha Rodman in Darja Reichman. Vsak od njih gradi po več različnih likov, za katere se jim zdi, kot da bi bili pisani posebej zanje, kar tudi priča o univerzalnosti besedila. Igralci upajo, da bodo gledalci iz obilice dogajanja znali razbrati tisto, kar je pomembno. Uprizoritev je nastala še ob sodelovanju scenografke Petre Veber, kostumografke Mateje Benedetti, avtorja videa Blaža Završnika in lektorice Maje Cerar.

Predstava bo luč sveta ugledala na petkovi predpremieri, ki se je bo udeležil tudi avtor Frederic Sonntag. V petek bo tudi gost v Klubu ljubiteljev Prešernovega gledališča Kranj, kjer bo spregovoril o svojem delu.

Frédéric Sonntag (Nancy, 1978) je francoski dramatik, režiser in igralec, po končanem Konservatoriju za dramsko umetnost leta 2001 je ustanovil skupino AsaNIsiMAsa, s katero uprizarja lastna besedila. Pred Georgeom Kaplanom (2011) je napisal deset dramskih besedil: Idole, Disparu(e)(s), Intrusion, Des heures entières avant l’exil, Nous étions jeunes alors, Toby ou le saut du chien, Incantations, Dans la zone intérieure, Sous contrôle, Soudaine timidité des crépuscules. Za jesen 2015 pripravlja uprizoritev besedila Benjamin Walter, ustvaril pa je tudi vrsto krajših dramskih oblik.

Za dramsko pisanje je večkrat dobil podporo francoskega Centre national du livre in podporo Združenja Beaumarchais (SACD), njegove uprizoritve pa pogosto podpira francoski Centre national du théâtre.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kranjskem-gledaliscu-izzivalna-predstava-george-kaplan