Plesne urbane zgodbe na novogoriškem gledališkem odru

Avtor: STA

Na velikem odru Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica bo danes ob 20. uri premiera plesne predstave M&N Dance Company z naslovom Urbane zgodbe - Soba z razgledom, Kravata. Koncept in koreografijo sta zasnovala ustanovitelja omenjene plesne skupine Nastja Bremec in Michal Rynia.


Foto: Arhiv SNG Nova Gorica/ Fabris Šulin

Urbane zgodbe so klobčič življenj, katerih konci in začetki so prepleteni v živopisno tkanje sodobne družbe, so v povabilu na premiero zapisali v M&N Dance Company. Soba z razgledom uokvirja notranji svet posameznika, kravata njegovo socialno delovanje. Prostor urbane družbe je park, znak družbene vpetosti kravata.

"Celo v zavetju lastne sobe se posameznik sooča s spomini, sanjami, frustracijami, koščki odnosov in drobci sreče. Samoto preplavlja osamljenost, fantazije nadomestijo realne stike. Naključna srečanja v parku soočijo posameznika z družbo, s pritiski množice, sistema/avtoritete, hkrati pa mu omogočijo tudi podporo skupnosti, prijateljstvo, ljubezen, nove zgodbe," so še zapisali.

Michal Rynia in Nastja Bremec ustvarjata prepoznavni plesni slog ter govorico telesa. Njune metode temeljijo na novih načinih gibanja telesa. Pod vplivom svoje plesne poti ustvarjata čist, močan izrazni ples. Fuzija med modernim plesom, baletom in hip hopom postane nov način plesa, ki presega meje prepoznavnega.

Koreografa in plesalca sta priznana tako doma kot v tujini in s svojim delom navdihujeta mnoge ustvarjalce ter gledalce. Poleg njiju bodo v predstavi plesali še Noriko Nishidate, Martina Beraldo, Luca Ghedini, Siniša Bukinac, Mara Rogelja, Lia Zuljan, Tjaša Bucik, Emili Bizjak in Tomi Činej.

Dramaturginja in producentka predstave je Klavdija Zupan, zvok je delo Vladimirja Hmeljaka, maske je prispevala Ana Lazovski, oblikovanje svetlobe pa Samo Oblokar. Za sceno in kostume so poskrbeli v M&N Dance Company.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/plesne-urbane-zgodbe-na-novogoriskem-gledaliskem-odru