V Mariboru se začenja 13. festival Drugajanje

Avtor: STA

S premiero predstave Tomaža Groma Duša, šum, ventil in žica se danes na drugi gimnaziji v Mariboru začenja že 13. festival sodobne uprizoritvene umetnosti Drugajanje, ki ga skupaj z omenjeno gimnazijo prireja Zavod Bunker. Do četrtka se bodo v okviru festivala zvrstile štiri predstave.


Duša, šum, ventil in žica / Foto: Arhiv Bunker

Kot poudarjajo organizatorji, bodo vse predstave angažirane, pospremili pa jih bodo tudi pogovori z umetniki. V sredo bosta na sporedu avtorski projekt Uroša Kaurina in Vita Weisa Heroj 1.0 ter plesna predstava Pietra Ampeja in Guilherma Garrida z naslovom Campo: Still standing You. Drugajanje se bo v četrtek sklenilo s tehnoburlesko Tatovi podob v klubu Narodnega doma.

Letos se festivalu pridružuje še projekt Igrišče za gledališče, kjer bodo program pripravili tudi za osnovne šole. Tako bodo nadaljevali tradicijo Drugajanja, ki mladim prinaša sodobno, angažirano umetnost. Organizatorji festivala namreč želijo, da mladi sodelujejo pri ustvarjanju in da niso samo potrošniki umetnosti, kar lahko prispeva k pridobivanju znanja, idej in poguma za spremembe.

"Mladi morajo biti vključeni v odločevalske procese in umetnost je eden izmed načinov opolnomočenja mladih, da vstopijo najprej v areno premisleka in potem akcije. Zato letošnji program prav dreza v mlade," je povedala izvršna producentka festivala Alma R. Selimović.

Po besedah ravnatelja druge mariborske gimnazije Iva Lorenčiča pa festival tudi letos nadaljuje tradicijo seznanjanja mladih z aktualno in angažirano umetnostjo, ki je odsev trenutnega družbenega dogajanja. Mladim omogoča premislek o njihovi vlogi danes in še posebej jutri, ko bodo v vlogi odločevalcev in nosilcev družbenega razvoja.

Letošnje Drugajanje po njegovem mnenju ponuja izbor predstav, ki mladim odpirajo obzorja angažiranosti, pri čemer odločitev o rešitvah prepušča vsakemu posamezniku. Delavnice s področja visokega tiska in 3D-tiskanja ter projekt Igrišče za gledališče postavljajo mlade v vlogo aktivnega soustvarjalca kulture in pomenijo dodano vrednost festivala.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-se-zacenja-13-festival-drugajanje