Radijska igra Zgodbe nekega Hektorja nagrajena v Bratislavi

Avtor: STA

Radijska igra Zgodbe nekega Hektorja po besedilu Dima Zupana in Irene Glonar, ki je nastala v produkciji Uredništva igranega programa Radia Slovenija, je na pravkar končanem 10. mednarodnem festivalu radijskih iger za otroke in mladostnike Prix Ex Aequo v Bratislavi prejela istoimensko nagrado.


Foto: freeimages

Zgodbe bistrega in ponosnega labradorca Hektorja, ki so nastale po literarni predlogi Zgodb nekega Hektorja avtorja Dima Zupana, so v režiji Irene Glonar zvočno upodobljene v sedmih radijskih igrah, v katerih Hektor razgrinja svojo pasjo biografijo in človeško filozofijo.

Njegova blaga, dogodivščin polna zvočna pripoved nagovarja otroke in tudi odrasle, saj s človeško toplino pomaga najmlajšim zrasti čez majhne in velike ovire, starejšim pa Hektor ponuja nevsiljivo zrcalo. Kot pronicljiv pasji opazovalec in občutljiv družabnik ter na videz povsem zanemarljiv kritik si namreč lahko dovoli spregovoriti povsem brez dlake na jeziku. In prav to je v ostri konkurenci 21 osrednjih evropskih radijskih postaj v kategoriji iger za najmlajše prepričalo strokovno žirijo festivala, so sporočili iz RTV Slovenija.

Glavne vloge so odigrali Zvone Hribar (Hektor), Patricija Sekelj, Katja Pehlič, Sabina Kogovšek in Uroš Smolej. Tonski mojster je bil Matjaž Miklič, glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina, songe pa sta napisala Milan Dekleva in Aldo Kumar.

Radio Slovenija je na festivalu Prix Ex Aequo sodeloval z dvema igrama. Tudi druga predstavnica, na letošnjem festivalu Prix Italia nominirana igra Toma Bidwella Stvari, ki jih je treba narediti pred smrtjo v režiji Alena Jelena, je bila v Bratislavi uvrščena na uraden seznam štirih najboljših.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/radijska-igra-zgodbe-nekega-hektorja-nagrajena-v-bratislavi