V Španskih borcih plesna predstava Milana Tomašika Sezona lova

Avtor: STA

V Centru kulture Španski borci si bo v petek mogoče ogledati premiero plesne predstave Milana Tomašika z naslovom Sezona lova. Avtor predstave, plesalec in koreograf slovaških korenin, ki živi v Sloveniji, si postavlja vprašanje, kako na novo postaviti telo, ki bi proizvajalo specifično gibalno kvaliteto in pri tem ne bi ponujalo zgolj ene zgodbe.


Foto: Natália Zajačiková Viac

V predstavi je želel uporabiti močno in kompleksno glasbo sodobnega slovaškega skladatelja Vladimira Godarja, pri čemer se je, kot je zapisal, zavedal, da ne more dopustiti, da bi gib za glasbo zaostajal ali se ji podrejal. "Z namenom, da bi v končni koreografski kompoziciji izbrana glasba in gib postala enakovredna, sem moral paziti, da gib v tej predstavi prednjači," je pojasnil.

Vezna tkiva predstave so vdih, izdih, zamrznitev, akcija, reakcija, so zapisali njeni ustvarjalci. Navidez meditativni podpisi se skozi predstavo pojavljajo v različnih prizorih, ob stopnjevanju, zgoščevanju in predvsem sproščanju napetosti. Kot so pojasnili, "vsaka lovska akcija terja koncentracijo, pozornost, izničenje samega sebe, zlitje z okoljem in prisluškovanje notranjim telesnim in zunanjim vzgibom. Vse, kar je potrebno za hitro sprostitev napetosti, ki sproži bliskovito akcijo ulova".

Princip lova je v predstavi, katere ustvarjalci so poleg Tomašika še Jan Rozman, Alessandro Sollima, Tina Valentan, Špela Vodeb in Aja Zupanec, ponotranjen in navzven služi "spopadanju" med plesalci, kar daje vpogled v telesno strukturo, posameznikovo dojemanje samega sebe, drugega in skupine. Vodi v zgodbo, ki presega psihologijo posameznika, lova, skupine. Predstava tako ne ponuja le zgodbe o medsebojnih odnosih, o "ulovu", pač pa pripoved o svetu in človeštvu.

Suzana Koncut je fenomen lova v predstavi označila za neizprosno podlago človeške zgodovine in sedanjosti, ki se iz vitalnega dejanja spreminja v uničevalsko.

Plesalec, koreograf in pedagog Milan Tomašik, rojen leta 1981, je ples študiral na konservatoriju J. L. Bellu v Banski Bystrici in na Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi. Leta 2004 je diplomiral na P.A.R.T.S, mednarodni plesni šoli v Bruslju. V Sloveniji je ustvaril pet plesnih solo predstav: Within, Baga-Basta, 3NITI, Razmeščeno Telo z Jeleno Milovanović in plesni solo Off-beat.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-spanskih-borcih-plesna-predstava-milana-tomasika-sezona-lova