Okrogla miza na Festivalu Borštnikovo srečanje: Nemi lik(i) v dramatiki, na odru in v realnosti

Avtor: FBS

V nedeljo, 19. oktobra, bo od 16. do 18. ure v Vetrinjskem dvorcu (Maribor), v sklopu Festivala Borštnikovo srečanje, potekala okrogla miza Nemi lik(i) v dramatiki, na odru in v realnosti.


Foto: Matej Kristovič, Boštjan Lah

Moderatorka bo Zala Dobovšek, gostje pa prof. dr. Svetlana Slapšak, Katja Čičigoj, Rok Vevar in dr. Nenad Jelesijević. Okrogla miza bo potekala v organizaciji Simone Hamer in Klavdije Zupan (Zavod SeVeDa).

Govor kot temeljno strukturno načelo dramatike je vse od začetka gledališke zgodovine predmet raznovrstnih teoretičnih diskurzov in uprizoritvenih strategij. Beseda je skoraj ekvivalent dramskemu liku. Tako se zdi, da je figura nemega lika nekakšen odvod, če ne celo slepa ulica dramatike, čeprav je njena vloga - od antike, Shakespeara, Moliéra, Čehova, Brechta, dramatike absurda do sodobnih dramskih pisav - vse prej kot zanemarljiva. Nemi liki so bili in ostajalo ključni soustvarjalci velikih zgodb.

Okrogla miza v svoj središčni interes postavi dramsko figuro nemega lika, ki – iztrgana iz svoje zgodovinske podporne funkcije – ponuja zanimivo izhodišče za vnovični premislek v konktekstu dramskega, gledališkega, političnega, sociološkega in filozofskega polja današnjosti. Gostje bodo v svojih prispevkih obravnavali nemi lik kot dramsko, gledališko in družbeno figuro in ga predstavili skozi definicije, teoretične poglede, zgodovinski kontekst, študije primerov in diskusijo.

(Praktična) okrogla miza Nemi lik(i): v dramatiki, na odru in v realnosti je spremljevalni del dvoletne umetniške raziskave dramatičarke in dramaturginje Simone Hamer.
Za vse tiste, ki ne boste mogli pripotovati v Maribor, radovedni ste pa vseeno - link na prenos okrogle mize preko spleta: www.vzivo.si


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/okrogla-miza-na-festivalu-borstnikovo-srecanje-nemi-lik-i-v-dramatiki-na-odru-in-v-realnosti