V Drami igra Gorana Stefanovskega o spolnosti med vojno

Avtor: STA

Na velikem odru SNG Drama Ljubljana bodo v četrtek krstno uprizorili igro Gorana Stefanovskega Figurae Veneris Historiae v režiji Aleksandra Popovskega. Igro, ki jo je navdihnilo delo Magnusa Hirschfelda Nravstvena zgodovina svetovne vojne, je ravnatelj Drame Igor Samobor opisal kot razburljivo in poetično ter smešno in žalostno.


Foto: Peter Uhan

"Ponavadi se o vojni govori zgolj v številkah, o številu orožja, generalih, o številu mrtvih... Le malo pa je govora o tem, kako veliko otrok se rodi med vojno in kako veliko se jih rodi takoj po vojni; se pravi sredi vsega tega strašnega mrcvarjenja. Stik skrajne stiske in primarnih nagonov je v ekstremnih pogojih očitno neka naša danost," je še pojasnil Samobor.

Ob Samoborjevi pobudi, da bi Stefanovski pripravili nekaj ob 100. obletnici prve svetovne vojne, je avtor po lastnih besedah potreboval le trenutek, da se odloči za Hirschfelda. "Med gledanjem vaj v zadnjih dneh pred premiero sem opazil, da se je iz vsega materiala ustvarila neka dimenzija, ki je mogoča le v gledališču. Podobno je glasbi - ansamblu, ki igra vse in prehaja skozi valove," je dejal Stefanovski.

"Stefanovski je dobil idejo, da povemo zgodbo prve svetovne vojne skozi zgodovinsko osebnost in ta lik je postal Hirschfeld - človek, ki se je v tistem obdobju ukvarjal z izjemno subtilno nalogo: da ne enem mestu združi vsa čustva, senzualnost in seksualnost človeške duše," pa je pojasnil Popovski.

Po njegovih besedah ne bi bilo mogoče dobiti boljše ideje za ukvarjanje s prvo svetovno vojno: "Pri Hirschfeldu vidim problematiko individualcev. Danes obstajajo individualci in plemena..."

Besedilo Stefanovskega je prevedla Valerija Cokan, za dramaturgijo pa je poskrbela Darja Dominkuš, ki je na včerajšnji novinarski konferenci dejala, da je Stefanovski v monologih dosegel bistvo igre oziroma šel še korak dlje od običajnega govorjenja o vojni: "V monologih raziskuje oziroma analizira človekovo notranjost in govori o tem, kaj je v nas samih, da podležemo in se vključimo v vojno."

V predstavi nastopajo Polona Juh, Uroš Fürst, Tina Vrbnjak, Jurij Zrnec, Saša Pavček, Saša Tabaković, Iva Babić, Barbara Cerar in Janez Škof ter Blaž Setnikar in Branko Jordan kot gosta. Za scenografijo so poskrbeli Numen in Ivana Jonke, za kostumografijo pa JSP.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-drami-igra-gorana-stefanovskega-o-spolnosti-med-vojno