Karin Bergmann nova direktorica dunajskega Burgtheatra

Avtor: STA

Dunajsko gledališče Burgtheater bo odslej vodila Karin Bergmann, ki je bila sicer v tej gledališki hiši že zaposlena dve desetletji. V tem času so se zamenjali trije direktorji, nazadnje Matthias Hartmann.


Foto: Wikimedia Commons

Leta 2010 se je Bergmannova sicer upokojila, a je marca letos, ko je minister za kulturo z mesta direktorja gledališča odpustil Hartmanna, začasno prevzela vodenje gledališča. Bergmannova, ki je prva ženska na čelu Burgtheatra, ima mandat do leta 2019. Igralski ansambel, ki je z odobravanjem sprejel njeno začasno vodenje gledališča, ji je tudi ob imenovanju izrazil svojo podporo, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Bergmannova je kot predstavnica za stike z javnostjo začela z delom v Burgtheatru leta 1986, ko je gledališče vodil direktor Claus Peymann. Leta 1993 je odšla v Volksoper, a se je leto zatem vrnila v Burgtheater z direktorjem Klausom Bachlerjem. Deset let je bila njegova pomočnica, nato pa vodila gledališče v sezoni 2008/09, ko je Bachler leto dni pred iztekom mandata odšel v v Bavarsko deželno opero München.

Leta 2009 je Bachlerja na mestu direktorja nasledil Nemec Matthias Hartmann. Hartmann je vodil Burgtheater in hkrati deloval kot režiser, zato je poleg redne plače prejemal še več kot polovico letne plače za režijo. Minister za kulturo ga je marca letos odpustil.

Bergmannova je konec aprila skupaj s poslovnim direktorjem Thomasom Königstorterjem predstavila program sanacije gledališča, junija pa predstavila načrt za sezono 1014/15. Na programu je 13 premier.

Za mesto direktorja Burgtheatra se je po pisanju APA potegovalo 21 kandidatov. Kot najverjetneša nova direktorja se je poleg Bergmannove omenjalo Wilfrieda Schulza, intendanta Dresdenskega državnega gledališča, in nemškega režiserja Michaela Thalheimerja.

Dunajski Burgtheater je drugo najstarejše gledališče v Evropi z nepretrgano tradicijo, takoj za pariško Comedie Francaise. Sprejme približno 1300 gledalcev in velja za največji gledališki oder na nemškem govornem območju.

Gledališče se je že nekaj časa spopadalo s finančnimi težavami. V sezoni 2012/13 je njegova izguba znašala 19,6 milijona evrov. V sezoni 2013/14 mu je država namenila 47,6 milijona evrov, kar težav gledališča ni rešilo. V sezoni 2014/15 pa jim je, zahvaljujoč programu sanacije, ki ga je predstavila Bergmannova in ki je vključeval na eni strani varčevalne ukrepe in na drugi strani dvig cen, uspelo prihraniti 4,2 milijona evrov, še piše APA.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/karin-bergmann-nova-direktorica-dunajskega-burgtheatra