Predstavitev programa in publikacij 49. Festivala Borštnikovo srečanje

Avtor: FBS, STA

Festival Borštnikovo srečanje bo med 17. in 26. oktobrom z gledališkimi predstavami, pogovori, bralnimi uprizoritvami, strokovnimi srečanji in drugim tudi letos obogatil oktobrsko kulturno dogajanje v mestu. Potekal bo pod sloganom »Igrajmo se!« pod katerim se bo v desetih dneh zvrstilo več kot 70 dogodkov. Ob zaključku nacionalnega gledališkega festivala bodo podelili nagrade, najpomembnejšo, Borštnikov prstan, letos prejme igralec Vlado Novak.


Foto: Matej Kristović

Festivala ne bi bilo brez sponzorjev in donatorjev, ki prispevajo pomemben delež pri izvedbi, zato sta umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje Alja Predan in direktor SNG Maribor Danilo Rošker včeraj z njimi podpisala tudi sponzorske listine in se jim zahvalila za podporo.

Danilo Rošker je uvodoma naglasil, da je «posebej ponosen, da se je festival zadnja leta spremenil v relevanten evropski gledališki festival. Maribor v oktobru postaja gledališko mesto za katerega vedo ne samo v Evropi temveč tudi po svetu. Vedno bolj je prepoznan in poznan kot blagovna znamka. Veliko ljudi in gledaliških strokovnjakov prihaja ravno zaradi tega festivala.«

Umetniška direktorica Alja Predan pa je predstavila program in poleg bogatega mednarodnega programa izpostavila Fokus Španija. Španski dramatiki in gledališču je letos posvečen programski sklop Fokus, ki bo med 20. in 22. oktobrom 2014. »Kot veste vsako leto gostimo nekaj mednarodnih predstav in izberemo si eno državo, ki jo imamo v žarišču, prav tako pa poskušamo predstaviti del sodobne dramatike. K nam prihaja nestor katalonske drame Josep Maria Benet i Jornet in veliko sodobno ime španskega flamenka, ki prihaja v sklopu predstave Zlata doba, Israel Galván,« je povedala Predan. V sklopu slednjega je prav tako predstavila knjigo Sodobna drama v Španiji, v kateri so v slovenščino prevedena dela petih sodobnih španskih avtorjev.

Letošnji prejemnik Borštnikovega prstana je večkrat nagrajeni igralec Vlado Novak, prvak Drame SNG Maribor, ki je vidno ganjen med drugim dejal: »Če je naslednje leto Abraham, ni nobenega razloga, da ne bi v Mariboru slavili tudi 100 letnico festivala. Zdi se mi pomembno, da ostane to srečanje, tam kjer se je začelo, v mestu ob Dravi, kjer so bili glavni iniciatorji festivala kot so Fran Žižek in Branko Gombač. In še, tukaj je tudi občinstvo, ki živi s tem festivalom.«

Žirija za Borštnikov prstan pa je o letošnjem prejemniku velike nagrade v svoji obrazložitvi med drugim zapisala: »Novak je igralska žival – tako so ga po enem od igralskih presežkov z občudovanjem in zavistjo poimenovali igralski kolegi. In res, ta metaforična oznaka sežema bistvo njegovih vsestranskih igralskih kvalitet. Na odru je živalska energija, osredotočena in usmerjena v cilj, ne glede na to, kaj se dogaja na poti. V igri združuje instinkt, prebrisanost, moč alfa samca, individuuma, ki vodi in usmerja. Hkrati pa zmore biti igralski prvak Vlado Novak del tropa, igralske družine, ki sebe in svojo posebnost vsak trenutek harmonizira s celoto.«

V tekmovalnem programu se bodo sicer slovenska gledališča letos pomerila z 11-imi predstavami po izboru selektorice Amelie Kraigher. Spremljevalni program obsega 6 domačih in 5 mednarodnih predstav (Mostovi). V Showcasu, ki bo med 24. in 25. oktobrom, si bodo mednarodna strokovna javnost in tuji gledališki kritiki ogledali 6 predstav tekmovalnega in 1 predstavo spremljevalnega programa, ki jih je izbrala umetniška direktorica Alja Predan. "Vse te slovenske predstave so v bistvu najboljše, kar ta trenutek slovenska gledališka produkcija ima. To je ena petina celotne slovenske produkcije. Če je 20 odstotkov res kvalitetnih uprizoritev, je to zelo veliko. Imamo res dobro gledališče," je na včerajšnji novinarski konferenci ob podpisu pogodb s sponzorji še povedala Predan.

V okviru festivala se bodo zvrstili še znanstveni simpozij o dramatiki Vitomila Zupana, mednarodni simpozij o gledališču upora, delavnica dramskega pisanja in okrogla miza o dramski figuri nemega lika. V preddverju Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki je osrednje prizorišče festivala, bo na ogled razstava plakatov vseh dosedanjih Borštnikovih srečanj, v Muzeju narodne osvoboditve Maribor pa virtualna razstava o Borštnikovem srečanju v letu 2011 in 2013.

Glavno prizorišče ostaja SNG Maribor, nekaj predstav in dogodkov pa bo tudi v drugih gledaliških prostorih, kot so: Lutkovno gledališče Maribor, Prva gimnazija Maribor, Vetrinjski dvor, Univerza v Mariboru, Muzej narodne osvoboditve Maribor in Štuk kjer bo del programa AGRFT za mlade.

V Maribor bo iz Ljubljane vozil tudi festbus.
Naj se Igra prične!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstavitev-programa-in-publikacij-49-festivala-borstnikovo-srecanje