Mednarodni uspeh gledališke predstave Tobelija

Avtor: B-51

L. Djurković: Tobelija - ena najboljših gledaliških predstav na letošnjem 21. EX PONTO festivalu uvrščena v program Bijenala črnogorskega gledališča.


Foto: Vasko Vračovski

Mednarodna koprodukcija L. Djurkovića Tobelija, nastala v sodelovanju Festivala EX PONTO, Malega dramskega teatra iz Bitole (Makedonija) in DKT Vratza (Bolgarija), je uvrščena v program Bijenala črnogorskega gledališča, ki poteka od 6. do 15. oktobra 2014 v Podgorici in v organizaciji Črnogorskega narodnega gledališča.

Predstava Tobelija, ki je na sporedu Bijenala to sredo, 8. oktobra 2014, ob 20. uri, je bila premierno uprizorjena aprila letos v Bolgariji in je že prejela več nagrad na mednarodnih festivalih v tujini, pred kratkim pa je bila predstavljena tudi naši publiki na 21. EX PONTO festivalu, kjer je dobila visoko, drugo oceno naše publike med festivalskimi predstavami. Specifičnost položaja žensk znotraj balkanske in širše družbe, ki jih je v odličen dramski tekst spravil najbolj znani črnogorski pisatelj Ljubomir Djurković, je režiser Nick Upper že drugič uprizoril, tokrat  v sodelovanju s koreografinjo Jasno Knez, mednarodno igralsko zasedbo ter zanimivo plesno-gledališko estetiko in z atraktivno glasbeno podlago.

Po črnogorskem bijenalu bo predstava gostovala tudi na drugih festivalih v jugovzhodnih in zahodnih delih Evrope.

Povezava: spletna stran Bijenala črnogorskega gledališča


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mednarodni-uspeh-gledaliske-predstave-tobelija