Razstava 100 let slovenske lutkovne umetnosti na ogled še v Budimpešti

Avtor: STA

Budimpeštansko lutkovno gledališče do 15. oktobra gosti razstavo 100 let slovenske lutkovne umetnosti, ki prikazuje 200 lutk nekaterih najvidnejših slovenskih umetnikov. Potujoča razstava, ki je bila najprej postavljena marca Ljubljani, je bila na ogled že po več državah nekdanje Jugoslavije, po Budimpešti se seli še v Novi Sad.


Foto: Janina Žagar

Pregledna razstava, ki je delo avtorjev Agate Freyer in Edija Majarona, je zastavljena kronološko. Ponuja vpogled v spreminjanje estetike lutk skozi čas. Slovenska lutkovna umetnost je ves čas slonela na izjemnih likovnih umetnikih, ki so jo razumeli kot posebno obliko likovne umetnosti - likovno dramaturgijo.

Razstavo so v Budimpešti odprli v sredo. Veleposlanica Slovenije na Madžarskem Ksenija Škrilec je razstavo označila kot odličen primer sodelovanja med kulturnimi institucijami Slovenije in Madžarske. Poudarila je številne neizkoriščene priložnosti za povečanje prepoznavnosti kulture med sosednjima državama, so sporočili s slovenskega veleposlaništva v Budimpešti.

Direktor Mini teatra Robert Waltl pa je orisal zgodovino slovenskega lutkarstva in prepletenost z lutkovnimi tradicijami drugih držav, posebej v soseščini.

Razstavo so pod vodstvom Mini teatra Ljubljana in Unime Slovenija pripravila slovenska lutkovna gledališča, Gledališki muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Narodni muzej Slovenije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/razstava-100-let-slovenske-lutkovne-umetnosti-na-ogled-se-v-budimpesti