V Ljubljani danes začetek jubilejnega Mesta žensk

Avtor: STA

Z ljubljansko premiero predstave Nora Gregor - skriti kontinenti spomina, ki bo ob 20. uri v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG), se bo danes v Ljubljani začel 20. mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk. Jubilejno izdajo festivala so organizatorji naslovili Taktike preživetja.


Bit-(je)-vmes / Foto: Ludovic Des Cognets

Otvoritvena predstava Nora Gregor - skriti kontinenti spomina avtorice in režiserke Nede Rusjan Bric, ki pripoveduje o življenjski zgodbi igralke Gregorjeve, je nastala v koprodukciji SNG Nova Gorica, SMG, Schauspielhaus Graz iz Gradca in gledališča Il Rossetti iz Trsta. Pred ljubljansko je že doživela novogoriško premiero.

Na letošnjem festivalu bodo premiero doživeli še glasbeni performans ABCDE_F Saše Rakef in Jasmine Založnik, performans Nataše Živkovič Zavoljoočeta in besedni solo drugič Simone Semenič.

Performansu, ki ima na festivalu že vsa leta pomembno mesto, bo posvečen večer v Stari mestni elektrarni, na katerem se bodo predstavili Liad Hussein Kantrowicz, Elena Molinaro ter Alexis O'Hara in Stephen Lawson.

V Slovenski kinoteki bosta potekali projekciji filmov po izboru Marine Gržinić - Zakaj je Afrika preklela Evropo? in Telo, identiteta, državljanske pravice. V glasbenem delu festivala bo med drugim nastopila portugalska pevka Lula Pena, razstava Raz(u)meščenost, ki jo bodo 3. oktobra odprli v Galeriji Škuc, pa se bo osredotočala na dela palestinskih umetnic Raede Saadeh in Larisse Sansour.

Kot je na novinarski konferenci pred pričetkom festivala spomnila Uršula Cetinski, ki je sodelovala pri pripravi prvega festivala Mesto žensk, je prva izdaja potekala leta 1995 na pobudo Urada za ženske pravice. Prvi festival je bil mednarodno izjemno odmeven dogodek, imel pa je tudi največji proračun, vse odtlej se Mesto žensk sooča s finančnimi težavami.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-danes-zacetek-jubilejnega-mesta-zensk