Pandurjeva predstava Rihard III. + II. gostuje v Mariboru

Avtor: STA

Režiser Tomaž Pandur se danes z uprizoritvijo Rihard III. + II. po delih Williama Shakespeara vrača v svoje rojstno mesto Maribor in nekoč "njegovo" Slovensko narodno gledališče Maribor. Igra o pohlepu, boju za oblast, moči, o vzponu in padcu ter o smrti je prvo delo, ki ga je Pandur režiral v SNG Drama Ljubljana.


Foto: Aljoša Rebolj/SNG Drama Ljubljana

Zgodovinski Shakespearovi deli sta po prevodih Mateja Bora priredili Lada Kaštelan in Livija Pandur, ustvarjalci pa so se po Pandurjevih besedah odločili, "da Shakespeara vzamejo za inspiracijo, da spregovorijo o svetu danes ter o njih v tem svetu".

Pandur se po motivih historičnih kronik Williama Shakespeara Rihard III. in Rihard II. ukvarja z "velikim mehanizmom" krvave zgodovine vzpona na oblast, izgube oblasti in posledično smrti skozi psihologijo osebnosti, ki so v svojem osnovnem bistvu in krvotoku misli danes še vedno aktualne, prisotne in prepoznavne. Večno hlepenje po moči in oblasti je boj na več ravneh zavesti in razkriva človeške strasti, slabosti in neustavljiv nagon po destrukciji in avtodestrukciji, so sporočili iz SNG Maribor.

Predstava, ki je premiero doživela aprila v Ljubljani in za katero dramaturgijo podpisuje Livija Pandur, scenografijo pa Sven Jonke, je razdeljena na tri dele. Prvi je vzpon, drugi je padec, tretji pa Jeruzalem. V vseh treh delih je rdeča nit novo občutenje sveta. Igrajo Branko Šturbej, Saša Tabaković, Jernej Šugman, Polona Juh, Silva Čušin, Alojz Svete, Klemen Slakonja, Uroš Fürst, Klemen Janežič, Robert Korošec k.g. ter Radko Polič.

Pandur je med letoma 1989 in 1996 vodil Dramo SNG Maribor, kjer je pustil močan pečat - po mnenju enih izredno pozitiven, po mnenju drugih močno negativen, še posebej po finančni plati. V Mariboru je bil dejaven tudi v času projekta Evropske prestolnice kulture (EPK), kjer je bil sprva predsednik programskega sveta zavoda Maribor 2012, nato pa se je še pred začetkom EPK umaknil s tega položaja.

Pred dvema letoma je v Mariboru gostoval s koprodukcijo s Hrvaškim narodnim gledališčem (HNK) Vojna in mir, za katero ima s štajersko prestolnico še vedno neporavnane račune. Likvidacijski upravitelj zavoda Maribor 2012 zahteva od režiserja vračilo nekaj manj kot 72.000 evrov, ki naj bi mu bili iz naslova EPK neupravičeno izplačani za ta projekt. Dogovarjajo se za poravnavo, na sodišču pa je bila tudi prejšnji teden predvidena obravnava preklicana.

Nazadnje je Pandur gostoval v SNG Maribor aprila lani z uprizoritvijo Evripidove Medeje, ki jo je prav tako režiral za HNK Zagreb. Uprizoritev je nastala v koprodukciji z Dubrovniškimi letnimi igrami in njegovo gledališko hiše Pandur.Theaters.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pandurjeva-predstava-rihard-iii-ii-gostuje-v-mariboru