Mini teater nagrajen v Srbiji in BiH

Avtor: STA, Mini teater

Mini teater je za Pekarno Mišmaš pobral dve nagradi na 21. mednarodnem festivalu otroškega gledališča v Subotici. Igralka Violeta Tomič je bila nagrajena za najboljšo igro in animacijo, Robert Smolik pa za scenografijo in lutke. Na 21. festivalu lutkovnih gledališč BiH v Bugojnu pa je bila Knjiga o džungli proglašena za najboljšo predstavo.


Pekarna Mišmaš / Foto: Miha Fras

Igro po pravljici Svetlane Makarovič, ki pripoveduje o dobroti skromnega peka Mišmaša, je režiral Robert Waltl. V njej nastopata še Jose in Tadej Pišek.

V tekmovalni program festivala v Subotici, ki je potekal od 21. do 26. septembra, je bilo letos prijavljenih 230 predstav iz 44 držav z vsega sveta, uprizorjenih pa je bilo 15 predstav iz 13 držav in države gostiteljice. Poleg Mini teatra so nastopila gledališča iz Indije, Estonije, Gruzije, Japonske, Bolgarije, Poljske, Romunije, Rusije, Madžarske, Črne Gore, Srbije, Ukrajine in Gruzije, so sporočili iz Mini teatra. Mednarodno strokovno žirijo so letos sestavljali: Boris Goldovski (Rusija), doktor zgodivine in teorije umetnosti, zgodovinar in teoretik gledališča, gledališki kritik, dramaturg, scenarist, pedagog; Ljubivoje Ršumović (Srbija), direktor Gledališča za otroke Boško Buha v Beogradu, prejemnik najpomembnejših nagrad za ustvarjanje za otroke; Marek Vaškijel (Poljska), doktor znanosti, zgodovinar, kritik in direktor Teatra animacije v Poznanju na Poljskem; Siniša Jelušić (Črna Gora), filozof, književnik, profesor teatrologije in dramaturgije in Đerđ Hernjak (Srbija), dolgoletni profesor na Akademiji umetnosti v Novem Sadu in režiser Drame v madžarščini v Narodnem gledališču Népszínház v Subotici.

Za Mini teater to ni prva nagrada na festivalu v Subotici. Leta 2012 se je s festivala vrnil z Grand Prixem za najboljšo uprizoritev v celoti in nagrado za najboljšo režijo Mareku Bečki za predstavo Sneguljčica, lani pa je bila na subotiškem festivalu za najboljšo igro nagrajena Maruša Majer v Mini teatrovi Zvezdici Zaspanki.

V času festivala je bila v Subotici na ogled tudi razstava 100 let slovenske lutkovne umetnosti, ki je bila od marca do junija letos na ogled v Narodnem muzeju Slovenije v Ljubljani. Po Subotici bo na ogled še v Budimpešti, Novem Sadu in Bratislavi. Razstavo, ki bo v desetih mesecih na ogled v osmih različnih krajih v šestih državah, je do sedaj videlo že več kot 15.000 obiskovalcev.

Predstava Knjiga o džungli v režiji Roberta Waltla, ki je bila na 21. festivalu lutkovnih gledališč BiH v Bugojnu proglašena za najboljšo predstavo festivala, je nastala v koprodukciji Mini teatra in Otroškega gledališče lutk Banja Luka.

Na festivalu je potekal med 20. in 26. septembrom, so nagrade prejeli še Ivor Martinić za dramatizacijo, Damir Martinović Mrle in Ivanka Mažurkijević za glasbo in Gyula Cserepes za koreografijo predstave. Posebno igralsko nagrado je prejela Božana Bijelić, nagrado za najboljšega moškega igralca pa Đorđe Janković.

Knjiga o džungli je bila premierno uprizorjena oktobra 2013, ko je kot netekmovalna predstava odprla 12. mednarodni festival poklicnih gledališč za otroke v Banja Luki. Nastala je v okviru mednarodnega evropskega projekta Eksperimentalna gledališka akademija (ETA).

V vlogi Mavglija nastopa Milan Trnini, ob njem v predstavi nastopajo Božana Bijelić, Dragan Banjac, Đorđe Janković, Slobodan Perišić, Aleksandra Spasojević, Saša Terzić, Duško Mazalica, Aleksandar Blanić, Željko Milićević, Svjetlana Andrić, Zorana Šuman in Ana Anđelić.

Knjiga Zgodba o džungli je zgodba o dečku Mavgliju, ki odrašča z volkovi v džungli. Ko se tja vrne tiger Šir Khan, ki se mu želi maščevati, se volčje krdelo odloči, da se mora deček umakniti. Na njegovo stran stopita nespretni medved Balu ter hitra in skrbna panterica Baghira. Deček Mavgli začenja pustolovščino, v kateri se uči zakonov džungle.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mini-teater-nagrajen-v-srbiji-in-bih