Vračanje Pascala Ramberta

Avtor: Mini teater, STA

Pascal Rambert, avtor Zapiranja ljubezni s Pio Zemljič in Markom Mandićem, se v Mini teater v tej sezoni vrača kot avtor in režiser. Na oder je postavil svojo igro Vračanje, ki jo bodo premierno uprizorili drevi ob 20. uri. V predstavi nastopata Anja Novak in Žan Perko.


Foto: Domen Martinčič

Pred nami je prva postdramska premiera Mini teatra v sezoni, s katero v Mini teater prihaja oz. se »vrača« Pascal Rambert, sicer tudi avtor besedila Zapiranja ljubezni s Pio Zemljič in Markom Mandićem, ki jo je v pretekli sezoni režiral Ivica Buljan.

Preteklo sezono Mini teatra je predstava Zapiranje ljubezni v mojstrski izvedbi Pie Zemljič in Marka Mandića močno zaznamovala, radikalni govorni in telesni performans je prepričal tako publiko kot kritike, zato so Pascala Ramberta povabili, da za Mini teater napiše novo delo. Rambertovo Vračanje tako nastaja kot nadaljevanje zgodbe o dveh ljubimcih po njunem zdajšnjem življenju.

Francoski avtor besedil, režiser in koreograf Pascal Rambert se je rodil leta 1962. Posveča se režiji gledaliških in opernih predstav ter filmski režiji. Od leta 2007 je direktor Theatre de Gennevilliers, ki velja za stičišče gledališča, plesa, opere, vizualnih umetnosti, filma in filozofije. Rambert se v Mini teater tokrat »vrača«  tudi kot režiser. Pred nami je njegovo Vračanje oz. z njegovimi besedami: »Lahko bi si zamislili nekaj zelo tihega in mehkega. Pred sabo bi videli nekakšen ples smrti. Mrtvaško pravljičnost. V temi in v svetlobi. Tih dialog po smrti. Telesa in besede, ki prosijo bitja, naj se vrnejo – iz tihega sveta mrtvih – in se ljubijo pred našimi očmi.«

Rambert poskuša v svojih delih daleč stran od tradicionalnih narativnih postopkov razumeti resničnost. Prizadeva si, da bi ji dal glas in telo, saj pred občinstvom obnavlja oblike in načine predstavljanja. Bežeč pred ustaljenimi načini pisanja za gledališče, stereotipi v pripovedi ali režiji, ustvarja predstave, ki so nekje med performansi in instalacijami, svojevrstne "transformacije stvarnosti". Njegova dela, globoko zakoreninjena v sodobni umetnosti in filozofiji, so "beline", in gledalci so povabljeni, da nanje vpišejo svoje lastne vsebine, so o Rambertovem delu zapisali v Mini teatru.

Njegove predstave in koreografije so bile razen v Franciji uprizorjene v večini evropskih držav, ZDA in Aziji. Njegova besedila objavlja založba Solitaires Intempestifs, prevedena pa so v angleščino, ruščino, italijanščino, nemščino, kitajščino, hrvaščino, slovenščino, poljščino, portugalščino, španščino in nizozemščino.

Predstava po besedilu in v režiji Pascal Ramberta s performerjema Anjo Novak in Žanom Perkom je nastala v koprodukciji Mini teatra Ljubljana in Novega kazališta Zagreb ter v okviru mednarodnega evropskega projekta Eksperimentalna gledališka akademija/Experimental Theatre Academy (ETA), projekt pa je nastal tudi s podporo INSTITUT FRANÇAIS v okviru programa "Theatre export". Prevod besedila podpisuje Suzana Koncut, oblikovanje zvoka Soprano, oblikovanje lutk Gregor Lorenci (ob asistenci Ivane Matuzović), svetovanje za animacijo Brane Vižintin, video Domen Martinčič, asistent režiserja pa je bil Juš A. Zidar.

Performerja, Anjo Novak in Žana Perka, je Rambert izbral že junija v okviru delavnic, namenjenih mladim performerjem, plesalcem, igralcem in lutkarjem, ki so v okviru mednarodnega evropskega projekta Eksperimentalna gledališka akademija/Experimental Theatre Academy (ETA) v Mini teatru potekale od 16. do 21. junija 2014.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vracanje-pascala-ramberta