Festivala Performa in Platforma sodobnega plesa letos z roko v roki v znamenju ranljivosti

Avtor: MKC Maribor, Plesna izba Maribor

Rezultat prepleta konceptualnih zasnov dveh festivalov Performa in Platforma sodobnega plesa ter sinergija sodelovanja med dvema institucijama, Plesno izbo Maribor in Mladinskim kulturnim centrom MKC Maribor, bosta letos od 1. do 5. oktobra, prikazana na Festivalu Performa/Platforma 2014.


Mi / Foto: archive nadaproductions

Platforma sodobnega plesa letos že osmič zapovrstjo ponuja oder slovenskim in tujim ustvarjalcem, ki se, tudi v mednarodnem prostoru, ukvarjajo s sodobnim plesom. Performa, festival sodobnih performativnih praks, pod svojo streho že 19 let združuje performanse z različnih nekonvencionalnih umetniških področij.

»Ali je umetnost ranljiva v vsej svoji umetniški formi in koliko si dovoli biti ranljiv umetnik?«, je temeljno vprašanje, ki si ga letos zastavljajo ustvarjalci festivala Platforma/Performa.

Letošnji uvod v festivalsko dogajanje, dan pred uradno otvoritvijo 30. 9., bo v klubu KGB glasbeni performans ABCDE_F v režiji Saške Rakef in Jasmine Založnik, že 27. 9. pa Platforma sodobnega plesa vabi na Plesno delavnico Retorično telo z Baro Kolenc.

Performa je eden tistih festivalov, ki je v Mariboru oral ledino na področju sodobnih scenskih umetnosti, programsko pa združuje projekte z različnih umetniških področij, ne le s področja uprizoritvenih umetnosti. »Osredotočamo se na neinstitucionalne umetniške projekte, ki preizkušajo meje žanrov in iščejo nove izraznosti in sporočilnosti. Zanimajo nas avtorji, ki razvijajo specifičen in lasten jezik, tudi onkraj meja določenega medija, s svojimi stvaritvami pa so prisotni tudi v mednarodnem prostoru.«, poudarja Jasmina Založnik, umetniška vodja Performe. 

Platforma sodobnega plesa, tudi letos z mednarodnim programom in poudarkom na profesionalni plesni sceni, omogoča predstavitev domačih in tujih ustvarjalcev na področju sodobne plesne umetnosti.  »Na letošnjem festivalu napovedujemo tudi dve premieri, obe bosta na odru Lutkovnega gledališča Maribor. Predstava z naslovom 'Zelo dolgočasen komad /Very boring piece' je plesni projekt z mednarodno zasedbo, v koreografiji Cristine Planas Leitao in Jasmine Križaj. 'Nova garda pleše pa je nova predstava v produkciji Plesne izbe Maribor.«, je povedala Mojca Kasjak, umetniška vodja Platforme sodobnega plesa.

Festival Platforma / Performa poteka v organizaciji MKC Maribor in Plesne izbe Maribor, letos na devetih prizoriščih, v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor in GT22.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festivala-performa-in-platforma-sodobnega-plesa-letos-z-roko-v-roki-v-znamenju-ranljivosti