Ljubljanska Opera s šestimi premierami in novim šefom dirigentom

Avtor: STA

SNG Opera in balet Ljubljana bo v sezoni 2014/15 ponudila štiri operne in dve baletni premieri, prva bo 9. oktobra klasicistična opera Orfej in Evridika Christopha Willibalda Glucka. Vodstvo predstave so zaupali češkemu dirigentu Jaroslavu Kyzlinku, ki bo tudi prevzel mesto šefa dirigenta. Uradno bo sezono v četrtek odprl koncert opernih odlomkov.


Foto: Tamino Petelinšek / STA

Otvoritveni koncert sezone nosi naslov Skrivnost ljubezni je večja od skrivnosti smrti, vzet iz Salome Oscarja Wildea, zaradi lanskega velikega zanimanja ga bodo izvedli tudi večer kasneje. Istoimenska glasbena drama Richarda Straussa, nastala po Wildovi predlogi, bo po Orfeju in Evridiki, s katero bo v svet operne režije prvič stopil Jernej Lorenci, druga operna premiera nove sezone; v koprodukciji z Opero iz Hongkonga jo bo januarja 2015 pripravil latvijski režiser Andrejs Žagars.

Marca bo v opernem delu sledila Carmen Georgesa Bizeta v režiji Pamele Howard ter maja slovenska noviteta Deseta hči po libretu Svetlane Makarovič in na glasbo Milka Lazarja v režiji umetniškega vodje opere Rocca.

Ljubiteljem plesa so pripravili celovečerni balet na avtorsko glasbo Saše Kalana Tristan in Izolda ter klasiko Labodje jezero Petra Iljiča Čajkovskega.

Nacionalna opernobaletna hiša bo zaznamovala tudi obletnice svojih članov: 25-letnico delovanja opernih pevcev Marka Kobala, Jureta Kušarja in Norine Radovan ter enako obletnico baletne prvakinje Regine Križaj. Obeležili bodo tudi stoto ponovitev baletne pravljice Hrestač na glasbo Čajkovskega, ki je na repertoarju že več kot desetletje.

Kot sta na včerajšnji predstavitvi sezone povedala Rocc in umetniška vodja baleta Sanja Nešković Peršin, bosta med novostmi, ki so jih pripravili v zavodu, tudi Orfejev salon, v katerem bodo pripravljali različne kulturno-umetniške programe, in t.i. jutra z ljubljanskim baletom, s katerim želijo občinstvo privabiti v zaodrje, jim omogočiti vpogled v vsakodnevno delo plesalcev ter na ta način povečati zanimanje za baletne premiere in baletno umetnost nasploh.

Hišnim ansamblom se je poleg novega šefa dirigenta kot dirigent in vodja študija pridružil Marko Hribernik, baletniki pa so dobili štiri nove pogodbene sodelavce. Ansambli se sicer soočajo s krčenjem števila delovnih mest, zaradi česar so izrazili skrb, saj naj bi se zmanjševanje števila zaposlenih še nadaljevalo. Kot je ponazoril ravnatelj Peter Sotošek Štular, je Opera leta 2005 imela 317 zaposlenih, zdaj jih ima 284, čeprav se je izjemno povečala kvadratura hiše.

Več kot desetodstotni upad zaposlenih jih po ravnateljevi oceni postavlja "na rob želenega dela", v bližnji prihodnosti, ko bo poteklo sofinanciranje nekaterih zaposlenih iz prejšnje evropske finančne perspektive, pa jih še zlasti skrbi, kako bodo zapolnili kadre v zboru in tehniki, ki jih "krvavo potrebujejo". Kljub temu pa po njegovih trditvah varčevanje ne gre na račun kakovosti programa.

Finančni vidik ustanove po njegovih besedah kaže, da se "nadaljuje ugoden trend", zadolženost so "ukinili", zapadlih neplačanih obveznosti nimajo več in so tekoče likvidni. Glede na pozitivnih 272.000 evrov v prvih sedmih mesecih Sotošek Štular pričakuje, da bo Opera, ki bo zaradi dodatnih sedežev v dvorano lahko sprejela 21 obiskovalcev več, izpolnila sanacijski program za letos.

Povezava: Repertoar 2014/2015 SNG Opera in balet Ljubljana (PDF / 5152 Kb)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-opera-s-sestimi-premierami-in-novim-sefom-dirigentom