V zagrebški Gavelli v novo sezono s Hrvatskim bogom Marsom

Avtor: STA

V zagrebškem dramskem gledališču Gavella bodo novo sezono začeli s premiero predstave Hrvatski bog Mars (Hrvaški bog Mars) po besedilih Miroslava Krleže in v režiji Sebastijana Horvata. Hrvaški bog Mars je po besedah slovenskega režiserja "močna interpretacija sijajnega besedila, ki spaja dve obdobji - Krleževo in moderno".


Foto: Wikimedia Commons

"To je predvsem avtorski projekt, v katerem je veliko Krleže in v katerem smo si prizadevali na nek način spojiti obe obdobji - leto 1915 in današnji čas," je dejal Horvat za hrvaško tiskovno agencijo Hina.

Predstava temelji na istoimenski zbirki Krleževih novel s protivojno in družbeno tematiko, v Gavelli pa bodo z njo obeležili 100. obletnico pričetka prve svetovne vojne.

Čeprav velja za protivojno prozo, se Krležev tekst le malo ukvarja s samimi vojnimi spopadi. Namesto tega je pisatelj svoje junake postavil v bolnišnice, vojne barake, na vlake in v vasi, v njem je prisotna kritika podložniškega duha, vojaške in državne avtoritarnosti ter pomanjkanja človeške solidarnosti.

Za slovenskega režiserja, ki je poznan po kritičnih in družbeno angažiranih predstavah, za katere je prejel številne nagrade, je to prva režija na Hrvaškem. Hrvaško občinstvo ga doslej pozna le z gostovanj. Sam je poudaril, da ni želel narediti le še ene "arhivske" predstave, ki bi Krleževo misel "zaklenila" in ji onemogočila kritično komunikacijo s sodobnim trenutkom.

"Tega ne potrebujemo. Želeli smo prebuditi revolucionarnega duha tistega časa in povedati nekaj o današnji družbi. Želeli smo uporabiti to odlično besedilo in ga približati današnjemu občinstvu, saj menimo, da mora gledališče najti način komunikacije s sodobnim človekom, ustvarjati komunikacijo s sedanjostjo," je dejal režiser.

Premiera predstave bo v soboto, 20. septembra. Dramaturg predstave je Milan Marković Matis, scenograf Nemec Juergen Kirner, kostumografinja Marita Ćopo, glasbo podpisuje Drago Ivanuša.

Igrajo Sven Medvešek, Franjo Dijak / Sven Šestak, Amar Bukvić, Hrvoje Klobučar, Nenad Cvetko, Đorđe Kukuljica, Bojana Gregorić Vejzović, Ana Kvrgić, Pavle Vrkljan in Ivan Grčić.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-zagrebski-gavelli-v-novo-sezono-s-hrvatskim-bogom-marsom