V Ljubljani na ogled sodobna tuja lutkovna produkcija

Avtor: STA

S premiero koprodukcijske predstave Krabat se bo v Ljubljani začel mednarodni festival Lutke, ki ga bienalno pripravlja Lutkovno gledališče Ljubljana. Do 16. septembra se bo na festivalu, s katerim želijo slovenskemu občinstvu predstaviti svetovne trende na področju lutkarstva, zvrstilo skoraj 30 lutkovnih predstav, štiri razstave in dve delavnici.


Budulínek / foto: Arhiv The Naive Theatre Liberec

Selektorica Ajda Ross je letos iz nabora 280 prijavljenih predstav izbrala 27 predstav, od katerih jih je 11 namenjenih otrokom, 16 pa odraslemu občinstvu. Na festival je vključila predstave, ki preizprašujejo lutkovno umetnost. To pomeni, da so osnovne lutke nadgrajene s sodobnimi tehnologijami, računalniškimi pristopi ali zvočnimi sredstvi.

Na festivalu si bo mogoče ogledati tako predstave s klasičnimi oblikami lutk pa vse do lutk netradicionalnih oblik. Ena takšnih predstav bo Luftballett II slovenskega umetnika Vlada G. Repnika, v kateri bodo v vlogi lutk nastopila svetlobna telesa oziroma računalniško vodene luči. Med neklasičnimi lutkovnimi predstavami je tudi G. Karmen ruskega gledališča Akhe, kjer lutka prevzame vlogo besede oziroma je animacija predmeta zamenjana z animacijo besede.

Za ljubitelje klasičnih lutk bo na sporedu predstava Miza britanske skupine Blind Summit, ki je nekakšna mešanica stand-up komedije, beckettovske predstave in eksistencialne disertacije o lutkarstvu.

Festival bo odprla premiera predstave Krabat, nastala v produkciji štirih institucij - LGL, Umetniškega društva Konj, Ulrike Quade Company in produkcijske hiše Oorkan z Nizozemske. Predstava bo obenem odprla tudi sezono LGL.

V okviru festivala bo potekala mojstrska delavnica Fabrizia Montecchija, v sodelovanju s Kinodvorom bodo predvajali lutkovni film Peter in volk Suzie Templeton in španski animirani film za odrasle Apostol. V času festivala bo na ogled tudi več razstav.

Festivalsko dogajanje bo zavzelo različna prizorišča, večina dogodkov bo v LGL, nekaj pa tudi v Kinu Šiška, Kinodvoru in Stari mestni elektrarni.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-na-ogled-sodobna-tuja-lutkovna-produkcija