Plesalci v Zagrebu protestirali zaradi klestenja sredstev

Avtor: STA

Približno sto plesnih umetnikov je v ponedeljek, 22. februarja protestiralo pred zagrebškim uradom za izobraževanje, kulturo in šport v središču hrvaške prestolnice zaradi tega, ker je mestna uprava letos namenila za 17 odstotkov manj denarja iz mestnega proračuna za neodvisno kulturo, ki vključuje tudi plesno umetnost.


Plesalci in koreografi so opozorili na nepravično razdelitev denarja v primerjavi z ostalimi gledališkimi dejavnostmi ter na to, da je mestna skupščina znižala proračunska sredstva javnim mestnim gledališkim hišam za osem odstotnih točk, Hrvaškemu narodnemu gledališču (HNK) pa za približno pet odstotnih točk.

"Če gre za racionalizacijo, je treba začeti pri javnih mestnih inštitucijah, ki neracionalno zapravljajo denar, saj ne more biti ples, ki s z majhnimi sredstvi doseže vrhunske rezultate, največja žrtev recesijskega varčevanja v mestnem proračunu," je povedala predsednica Društva plesnih umetnikov Hrvaške Snježana Abramović Milković.

Kot je ocenila, ples kot veja ne bo obstal v pogojih, ko so plesalci z denarjem za programe prisiljeni plačati najem prostoov in organizacijo. Dodala je, da je med drugim vprašljivo delovanje pred kratkim odprtega zagrebškega plesnega centra. V nacionalnem društvu plesalcev je včlanjenih približno 200 plesalcev, koreografov in pedagogov, med njimi jih je večina v svobodnem poklicu.

Iz urada za kulturo so zavrnili trditve o nepravični razdelitvi denarja ter obljubili, da bodo poskusili v pogajanjih z mestnimi gledališči doseči, da plesalcem ne bo treba plačati terminov za vaje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/plesalci-v-zagrebu-protestirali-zaradi-klestenja-sredstev