Otvoritev 6. sezone Španskih borcev

Avtor: Španski borci

V soboto, 13. septembra, Center kulture Španski borci vabi na otvoritev nove sezone, že šeste, ko ga upravlja Zavod EN-KNAP, s programom za odrasle in otroke – koncerti, delavnicami, plesnimi in drugimi prireditvami ...


Foto: Tamas Tuza

Osrednji glasbeni gost bo Pero Lovšin s Španskimi borci, ne zamudite pa osrednjega plesnega dela letošnjega programa: mednarodnega družabnega plesnega dogodka Bal moderne. Program bo pred Španskimi borci in v notranjosti centra potekal od 16. do 22. ure. Tudi letos v okrepčilo strežejo tradicionalni brezplačni golaž! 

Vabljeni! Vstopnine ni!

***

OPIS PROGRAMA

16:00 … 18:00 Ustvarjalna delavnica s KUD Galerijo CCU / pred Španskimi borci
Na ustvarjalni delavnici Živali na plesišču bomo izdelovali raznovrstne unikatne živali, ki bodo nato zaplesale na pravljičnem plesišču.
Produkcija: KUD Galerija C.C.U.

16:00 … 22:00 Društvo Urbani čebelar (predstavitev) / pred Španskimi borci
Z letošnjim letom na terasi Španskih borcev gostujejo štiri čebelje družine, za katere skrbi Društvo Urbani čebelar. Že točimo med!
Produkcija: Društvo Urbani čebelar

16:00 … 22:00 Svetlobna gverila: Oblak (instalacija) / Kavarna Internacionala
Intermedijski umetnik Tilen Sepić bo v okviru festivala Svetlobna gverila v Španske borce umestil umetni oblak, ki oddaja mehko, difuzno svetlobo in ki napeljuje k razmisleku o ukinjanju oziroma enačenju razlik med umetnim in naravnim.
Produkcija: Strip Core/Forum Ljubljana / Koprodukcija: Španski borci

16:00 … 22:00 Eva Jera Hanžek: Čudoviti dimnik (razstava likovnih del) / Kavarna Internacionala
Cikel Čudoviti dimnik prikazuje očaranost ustvarjalke Eve Hanžek (1984), podiplomske študentke slikarstva na ALUO, nad razgledom skozi svoje okno v Fužinah. Ta gleda pretežno na industrijski, trgovski del mesta, frontalno je v vsej svoji mogočnosti in veličini vidna ljubljanska toplarna.
Avtorica, produkcija: Eva Hanžek

16:00 … 22:00 Veljko Zejak, Lise Wulff: We Live on a Star (instalacija) / Mala dvorana
Zvočno-svetlobna instalacija se spogleduje s formo senzoričnega gledališča in ponazarja doživljanje nebrzdane agresije v številnih kriznih žariščih po svetu. Naslov dela je ironičen odziv na dogodek, v katerem je bila tapiserija norveške umetnice Hannah Ryggen z istim imenom julija 2011 poškodovana ob napadu na poslopje norveške vlade v Oslu.
Koncept: Veljko Zejak, Lise Wulff / Produkcija: Društvo Hibrid / Koprodukcija: Zavod EN-KNAP

16:00 … 16:35 Zavod Sploh: Samo GromoFon (koncert in delavnica) / Bralnica
Zasedba Samo GromoFon bo otrokom pokazala, da za ustvarjanje kakovostne glasbe glasbenik lahko uporabi tudi vse vrste priložnostnih glasbil: lonce, rokavice, slamice, cevi ..., občinstvo pa bo tudi samo vabljeno k sodelovanju pri muziciranju.
Izvajalci: Samo GromoFon – Tomaž Grom, Andrej Fon, Samo Kutin / Produkcija: Zavod Sploh

16:40 … 17:00 Pihalni orkester Bežigrad (koncert) / pred Španskimi borci
Pihalni orkester Bežigrad, ki ga sestavlja 59 glasbenic in glasbenikov vseh generacij, je postal stalnica otvoritev sezon Španskih borcev!

17:00 Impro liga/ŠILA (gledališke improvizacije) / pred Španskimi borci
Uvodna predstava Impro lige in ŠILE ob začetku sezone bo tekma med zmagovalnimi Šilarji lanske sezone ter med improvizatorji, ki so tudi mentorji zmagovalcev. Ali bodo učenci postali mojstri? Ali bo pes ugriznil roko, ki ga hrani? Vse to in še več na impro tekmi!
Produkcija: Društvo za kulturo in izobraževanje IMPRO

17:00 Radiator (plesna intervencija) / pred Španskimi borci
Mlade plesalke in koreografinje v svojem plesnem performansu obravnavajo telo kot grelno napravo iz votlih, med seboj povezanih reber: je mrzel, vroč, dovaja, oddaja, prevaja utajeno, prikrito toploto ...
Koreografija in ideja: Enya Belak, Maša Hawlina, Eva Posedel in Veronika Valdés / Produkcija: Radiator

17:00 … 17:40 Iztok Kovač/EnKnapGroup: Huda mravljica (predstava za otroke) / Velika dvorana
Brezplačne vstopnice so na voljo na blagajni Španskih borcev. Število mest je omejeno!

18:00 … Ples s Hudo mravljico (plesna delavnica za otroke) / Studio
Mednarodni plesni ansambel EnKnapGroup, ki ima svoj dom v Španskih borcih, bo letos postregel z novostjo za najmlajše prijatelje plesa: plesnimi delavnicami za otroke, ki jih je navdahnila nedavno ustvarjena otroška predstava Huda mravljica in ki bodo raziskovale prve korake kreativnega gibanja. Kako bodo delavnice videti, lahko preverite na otvoritvi sezone ob 18. uri, kjer se bomo skupaj z najmlajšimi posvetili glasbi, ritmom in različnim gibalnim nalogam ter ponovno zaplesali ob pesmici o Hudi mravljici. V septembru zbiramo prijave na delavnice, s katerimi bomo začeli v oktobru! Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na info@spanskiborci.si.
Produkcija: Zavod EN-KNAP

18:15 … 19:30 Pero Lovšin & Španski borci (koncert) / pred Španskimi borci
Osrednji glasbeni gost večera bo domačin Pero Lovšin, ki bo 37 let po prvem koncertu legendarnih Pankrtov v gimnaziji Moste, prvim punk koncertom za železno zaveso, pred moščanskih kulturnim centrom nastopil s svojo zasedbo – Španskimi borci!

19:30 … 21:30 Bal moderne (družabni plesni dogodek – zaplešite v koreografijah evropskih koreografskih zvezd) / Pred španskimi borci ali Velika dvorana (v primeru slabega vremena)
Po zaslugi projekta Bal moderne se nam obiskovalci otvoritve sezone lahko pridružite na družabnem dogodku za vse starosti in vseh predznanj ter se v sproščenem vzdušju naučite zaplesati v kratkih koreografijah evropskih koreografskih zvezd! Potrebno je le veselje do plesa in družabnosti. V projektu Bal moderne sodelujejo koreografi, ki so izjemni umetniki, in v plesu lahko začutite ustvarjalni duh. Projekt je dvajsetih letih osvojil vso Evropo in številna druga mednarodna prizorišča.
Produkcija: EN-KNAP / Koprodukcija: Arenal Vzw Production

Vstopnine ni!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/otvoritev-6-sezone-spanskih-borcev