Prešernovo gledališče Kranj tudi v novi sezoni z družbenokritično držo

Avtor: STA, PGK

V Prešernovem gledališču Kranj bodo tudi v novi sezoni vztrajali na svoji prepoznavni družbenokritični drži, pri čemer bo rdeča nit prepoznavanje problemov današnjega časa. V Kranju pripravljajo šest premier, med njimi tudi krstne uprizoritve in koprodukcije z drugimi gledališči. Septembra pripravljajo tudi gostovanje predstave o izbrisanih 25.671 pred nekdanjo ljubljansko tovarno Rog.


Mirjam Drnovšček in Marinka Poštrak / Foto: Arhiv PGK

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci pred začetkom nove sezone povedala direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček, je bila prejšnja sezona za njihovo gledališče ena najuspešnejših. Prejeli so devet nagrad in gostovali na številnih festivalih in v gledališčih doma ter v tujini.

"V zadnjih desetih letih je naše gledališče postalo prepoznavno po družbenokritični drži in nemirnem duhu. Duhu, ki nenehno išče, raziskuje ter postavlja ogledalo družbi in sebi," je izpostavila Drnovščkova in zagotovila, da bodo to počeli tudi v novi sezoni. Ukvarjali se bodo s temami, ki so morda v družbi spregledane, se o njih ne govori in so zelo pereče.

"Na nek način se borimo za etične ideale. To je naš cilj in moto našega programa," je pojasnila umetniška vodja Prešernovega gledališča Marinka Poštrak in zagotovila, da tudi v novi sezoni ostajajo gledališče, ki sili k razmisleku o pretresljivih temah, ki so postale del našega vsakdana.

"Dramska besedila, ki jih bomo uprizorili, so izjemna in vznemirljiva tako tematsko kot slogovno, predvsem pa so še kako natančna, lucidna in samosvoja v prepoznavanju problemov našega časa," je povzela Poštrakova. Kot je pojasnila, gre za zgodbe o socialnih krivicah, brezobzirnih in brezsramnih izkoriščanjih, neetičnosti, nestrpnosti, primitivnosti in manipulacijah na vseh področjih.

V kranjskem gledališču pripravljajo dve krstni uprizoritvi. V mednarodni koprodukciji z Muzeumom Ljubljana, Cankarjevim domom Ljubljana ter Opero & Theatrom Madlenianum iz Zemuna sodelujejo pri uprizoritvi novega dramskega besedila Iva Svetine ABC oder krieg (Quasi una fantasia), ki govori o pripadnosti jeziku in bo odigrana v treh jezikih, slovenskem, srbskem in nemškem, režira pa jo Barbara Novakovič Kolenc.

Druga krstna uprizoritev bo z Grumovo nagrado nagrajena Komedija o koncu sveta Evalda Flisarja, ki bo prihodnje leto praznoval 70 let. Farso, ki se na nevsiljiv in svež način ukvarja z najbolj žgočimi globalno-lokalnimi temami - obravnava odzive ljudi na grozeč konec sveta zaradi ekološkega kolapsa - bo režiral Janez Burger.

V novi sezoni v Kranju pripravljajo tudi premiero drame Franza Xaverja Kroetza Pri Hlevarjih pod režisersko taktirko Eduarda Milerja. Kroetz je z dramo Pri Hlevarjevih v 70-ih letih razburkal javnost in sprožil zelo močne reakcije. Zgodba se dogaja v provincialni vasici v Nemčiji, obravnava pa temo duševno zaostale deklice, in po skoraj štirih desetletjih se omenjena drama vnovič vrača na svetovne odre. Kot je pojasnila Poštrak, je omenjeno besedilo pisano tudi na kožo slovenske srenje. Drama je napisana v izrazitem dialektu, zato bo predstava Prešernovega gledališča Kranj v gorenjskem dialektu.

Uprizoritev angažiranega francoskega avtorja Frédérica Sonntaga George Kaplan v režiji Jake Andreja Vojevca bo gledalce soočila s pastmi politične manipulacije državnih organov, aktivizmom in problemi sodobnega sveta.

Drama Marie NDiaye Hilda, ki jo kranjsko gledališče pripravlja v režiji Alena Jelena in koprodukciji ŠKUC gledališča Ljubljana, bo v slovenskem prostoru prvič uprizorjena. Gre za zelo intimno dramo z zgodbo o brezsrčnem izkoriščanju elit in novodobnem suženjstvu.

Prva v nizu premier bo sicer predstava za otroke Na Noetovi barki ob osmih, ki jo je kranjsko gledališče pripravilo v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana. Humorno, a obenem provokativno obdelavo dobro znane biblijske zgodbe po besedilu Ulricha Huba režira Robert Waltl. Njena premiera v Mini teatru bo v petek, 5. septembra, v kranjskem gledališču pa teden dni kasneje.

Abonenti Prešernovega gledališča Kranj bodo tudi v novi sezoni poleg predstav rednega abonmaja v abonmaju Plus lahko izbirali med štirimi dodatnimi predstavami Andreja E. Skubica Pavla nad prepadom, Alda Nicolaia Parole, parole, Iva Svetine ABC oder Krieg (Quasi una fantasia) in Yukia Mishime Moderne no drame. V abonmaju Špica, ki je namenjen dijakom in študentom, pa so poleg že omenjenih predstav ABC oder Krieg (Quasi una fantasia) in George Kaplan še predstave Mrtvec pride po ljubico Svetlane Makarovič, Cankarjev Kralj na Betajnovi in Pavla nad prepadom Andreja E. Skubica.

»Izbor predstav za mlade smo delali z mislijo na to, kaj je mladim blizu, s predstavami pa lahko zapolnijo tudi proste izbirne vsebine. Z letošnjim sloganom Z nami ste samo-svoji! javnosti želimo sporočiti, da smo samosvoje gledališče, ki ne podlega miselnosti, da mora gledališče samo zabavati, pač pa menimo, da mora biti tudi kritično. Da naj bo oder zrcalo družbe in posameznika so zapisali tudi v Nacionalnem programu za kulturo, čemur mi sledimo že dolgo. Prav tako kriterijem, kot so ponovitve, koprodukcije, gostujoče predstave in spodbujanje gostovanj vrhunskih predstav,« je pojasnila Mirjam Drnovšček. »S predstavami nove sezone nadaljujemo našo družbenokritično držo, repertoar pa pripravljamo z mislijo tudi na naše igralce, da se imajo vsi priložnost predstaviti. Tudi v novi sezoni bodo sobotni dopoldnevi v znamenju otroških matinej, z njimi začnemo 4. oktobra, pripravljamo pa že vsebino 45. tedna slovenske drame,« je še povedala Drnovšček.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/presernovo-gledalisce-kranj-tudi-v-novi-sezoni-z-druzbenokriticno-drzo