V Mini teatru v novo sezono z Noetovo barko

Avtor: STA

V Mini teatru novo sezono začenjajo s premiero predstave Na Noetovi barki ob osmih, ki jo pripravljajo v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj (PGK). Režijo humorne, a obenem provokativne obdelave biblijske zgodbe po besedilu Ulricha Huba je prevzel Robert Waltl. V sezoni 2014/15 v Mini teatru sicer načrtujejo sedem premier.


Foto: Janina Žagar

Novica, da bo velika poplava uničila svet, pride tudi do dveh presenečenih pingvinov. Toda ker smeta, tako kot ostale živali, na Noetovo barko samo dva pingvina, se odločita, da bosta v kovčku pretihotapila še svojega prijatelja - tretjega pingvina, vsebino predstave Na Noetovi barki ob osmih povzemajo v gledališču.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejala dramaturginja predstave Marinka Poštrak, Na Noetovi barki ob osmih dokazuje, da je tudi v tekstih za otroke mogoče govoriti o bistvenih temah, kot so iskanje boga, vprašanje prijateljstva in solidarnosti ter spoštovanja zakonov. Avtor vse te teme odpira na duhovit način, z briljantnimi dialogi. Predstavo odlikuje tudi izjemno bogat jezik, ki pa je razumljiv otrokom. Poleg tega tekst nudi veliko režijskih in igralskih možnosti, je še dejala Poštrak.

V predstavi igrajo Miha Rodman, Saša Pavlin Stošić, Aljoša Ternovšek, Jose in Matjaž Višnar. Prevod je delo Lučke Jenčič, scenografijo podpisujeta Ben Cain in Tina Gverović, kostumografinja je Ana Savić Gecan, za glasbo je poskrbel Jose, koreografinja je Selma Banich. Premiera v Mini teatru bo 5. septembra, premiera v Kranju pa bo sledila 12. septembra.

V programu za otroke in mladino pripravljajo v sezoni 2014/15 še premieri predstav Jurček in trije razbojniki, ki jo bo prav tako režiral Waltl, ter Izgubljeno in najdeno, ki jo bo režiral Zoran Petrović.

Z Jurčkom in tremi razbojniki Alenke Gerlovič bodo po besedah direktorja Mini teatra Waltla obeležili 70-letnico ustanovitve partizanskega lutkovnega gledališča. Predstavo, ki bo rekonstrukcija predstave iz časa druge svetovne vojne, bodo odigrali z originalnimi lutkami. Predstava Izgubljeno in najdeno pa bo nastala po slikanici Oliverja Jeffersa in bo pripovedovala o izgubljenem in ponovno najdenem prijateljstvu.

V postdramskem programu pa napovedujejo premiere predstav Vračanje, Grobnica za Borisa Davidovića, Lakota in Vsak svet.

Kot je povedal umetniški vodja gledališča Ivica Buljan, so po predstavi Zapiranje ljubezni Pascala Ramberta povabili, da za Mini teater napiše novo delo. Tako zdaj nastaja besedilo Vračanje kot nadaljevanje zgodbe o dveh ljubimcih. Rambert bo prevzel tudi režijo.

Mednarodna koprodukcija Grobnica za Borisa Davidovića, ki jo je režiral Buljan, je bila pred jesensko premiero v Ljubljani poleti že premierno uprizorjena na festivalu Mittelfest v Italiji in na festivalu Zadar snova na Hrvaškem, septembra sledi srbska premiera v sklopu festivala Bitef v Beogradu, ljubljanska premiera pa bo v Kinu Šiška. Kultno delo jugoslovanskega pisatelja Danila Kiša danes velja za eno najmočnejših umetniških preoblikovanj totalitarnih grozot 20. stoletja.

Predstava Lakota bo nastala po enem najpomembnejših del Nobelovega nagrajenca Knuta Hamsuna, modernističnem in avtobiografskem romanu o mladem Norvežanu, ki se je zaradi lakote podal v ZDA. Režijo bo prevzel Janez Pipan, ki bo sam poskrbel tudi za odrsko priredbo.

Predstava Vsak svet bo nastala v koprodukciji Slovenije, Hrvaške in Kanade v režiji kanadskega režiserja Marka Lewisa. Predstava kliče po prepoznavanju vitalnosti resnično pluralnega sveta, kjer so razlike med posamezniki samo uvod v kolektivno, so zapisali v Mini teatru.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mini-teatru-v-novo-sezono-z-noetovo-barko