Prihajata Emonska promenada 2014 in Emonska pot

Avtor: Hiša otrok in umetnosti

Društvo Hiša otrok in umetnosti ob vstopu v novo sezono 2014/15 predstavlja v okviru projekta Emona 2000 najnovejšo produkcijo Emonska pot - izkustveno potovanje po poteh antične Emone (27.- 31.8.2014) in mednarodni ulični festival Emonska promenada (28. do 30. 8.).


Začarani čajnik / foto Arhiv Gledališča gdč. Bazilike

Emonska pot, izkustveno potovanje po poteh antične Emone od Emonske ceste do Mirja, bo potekalo med 27. in 31. avgustom z zbornim mestom udeležencev pred Glasbeno šolo Ljubljana Vič-Rudnik na Emonski ulici med 18. in 18.30 uro. Popotovanje 2000 let v preteklost, po poteh stare Emone, je nastalo po zamisli in scenariju Irene Rajh Kunaver in v režiji Toma Grederja. Dramaturg je Anže Virant, kostumografija pa je delo Iztoka Hrge.

Predstava je pohodna in je namenjena skupinam do 60 oseb. Organizatorji sporočajo, da brezplačne vstopnice lahko rezervirate na e-naslovu: rezervacije@hisaotrok.si. V primeru slabega vremena predstava odpade, nadomestni termini pa bodo med 4. in 6. septembrom.

Drugi dogodek v produkciji Društva Hiša otrok in umetnosti je Emonska promenada, 14. mednarodni ulični festival, ki bo potekal na Karunovi ulici in dvorišču KUDa France Prešeren v Trnovem med 28. in 30. avgustom od 18. do 22. ure.

Emonska promenada je mednarodni ulični festival, ki se je v štirinajstih letih dodobra uveljavil v slovenskem in mednarodnem prostoru. Gre za eno prepoznavnejših mednarodnih prireditev za otroke na območju mesta Ljubljane, ki s svojim konceptom druženja in ustvarjanja na ulici, tradicionalno zadnji vikend pred začetkom novega šolskega leta, privablja vsako leto več obiskovalcev. Samo lani je festival po oceni organizatorjev obiskalo preko 1000 obiskovalcev vsak dan. Tudi letos se bo zadnji vikend v avgustu Trnovo vsak dan med 18. in 22. uro spremenilo v umetniško sprehajališče, kjer bodo obiskovalcem na improviziranih prizoriščih in stojnicah ponujali raznovrsten in žanrsko raznolik program. Program namenjajo tako najmlajšim z izbranimi lutkovnimi in gledališkimi predstavami, kot mladini in odrasli publiki z vrhunskimi artističnimi, gledališkimi in glasbenimi nastopi.

Letos zaradi nezavidljive finančne situacije v kateri so se znašli organizatorji kulturnih prireditev po vsej Sloveniji uvajajo nekaj sprememb. V želji, da se ohrani ta edinstven festival v tem delu Evrope, prevzema izvršno produkcijo festivala društvo HIŠA otrok in umetnosti. Hiša, ki je bila od samega začetka l. 2001 soorganizator, v zadnjih letih tudi koproducent in izvajalec določenih vsebin, želi zagotoviti kontinuiranost ter profiliran, kvaliteten program festivala tudi v času, ki kulturi, sploh pa nevladnim producentom, ni naklonjen. KUD France Prešeren ostaja koproducent, v njunem skupnem interesu je umetniško dovršena ter profesionalno uspešna realizacija projekta. S tem razlogom se lokacija festivala iz Emonske ulice seli na novi lokaciji in sicer na Karunovo ulico, pri vrtcu Trnovo in na dvorišče KUDa France Prešeren, kjer bodo lahko izvedli tehnično zahtevnejše gledališke in glasbene projekte in simbolno zaključili letošnji TRNFEST.

Kljub novi lokaciji ostajajo programska izhodišča enaka: izbran program predstav, ustvarjalne delavnice in interaktivne igre za vse starosti. Predvsem pa skrbijo, da je v času festivala Trnovo živahno in drugačno. Organizatorji tudi letos pričakujejo, da bo festival ob lepem vremenu v treh dneh skupaj obiskalo preko 3000 obiskovalcev.

Program letošnje Emonske promenade obsega 8 tujih in 11 slovenskih izvajalcev oziroma skupin, ki bodo v treh dneh izvedli 25 različnih dogodkov. Ljubitelje cirkuških in artističnih predstav bodo navduševali italijanski Gambe in spalla teatro in cirkus Buffetto. Na Emonsko promenado se vrača tudi Pavliha-slovenski Punch, velik junak tradicionalnega ročnega lutkovnega gledališča v izvedbi Teatra Matita, družbo pa mu bo delal Pinhas, izraelska tradicionalna lutka z lutkarjem Arielom. Z odlično izvedbo pravljice o Treh prašičkih se tokrat prvič v Sloveniji predstavlja madžarska lutkovna skupina Hepp Trup, najmlajšim namenjamo tudi izbrane domače lutkovne, glasbene in plesne predstave (Plesni teater Ljubljana) pripovedne (Gdč. Bazilika), Kamišibaj gledališče, ki povezuje besede in slike in miniaturne lutkovne etude. Posebna pozornost je letos namenjena medkulturnemu dialogu in spoznavanju svetovnega kulturnega izročila - sodelujejo z društvom Humanitas in zavodom Global, kreativni igri in ustvarjanju na prostem. Gledališki program bodo tako spremljale številne ustvarjalne delavnice Hiše otrok in umetnosti in reciklirana igrala iz odpadnih predmetov katalonske skupine Guixot de 8, ki že štirinajsto leto zapored gostuje na Emonski promenadi in je postala že njen zaščitni znak. Novost letošnje promenade so večerni glasbeni dogodki, etno koncerta z odlično zasedbo gostov iz Indije, Švedske, Avstrije in Estonije ter znamenita gledališka predstava Odmaševanje Rozinteatra, ki tudi zaključuje letošnjo trnovsko kulturno poletje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prihajata-emonska-promenada-2014-in-emonska-pot