Premiera: Francoski testament

Avtor: STA

Šentjakobsko gledališče Ljubljana bo v sredo, 24. februarja, ob 19.30 premierno izvedlo predstavo Francoski testament.


Predstava v režiji Jureta Novaka nosi isto ime kot roman ruskega avtorja, živečega v Franciji, Andreia Makineja. Francosko literarno odkritje zadnjega desetletja sta za tokratno uprizoritev priredila režiser Novak in Magda Lojk.

V predstavi Francoski testament, nastalo po romanu, za katerega je Makine leta 1995 prejel najprestižnejši francoski nagradi, Goncourt in Medicis, bodo igrali Bojan Vister, Mario Dragojević, Tatjana Rebolj, Marko Skok, Mišo Mičić, Sara Lucu in Svetlana Jandrić, so sporočili iz Šentjakobskega gledališča.

Velika ruska literatura je znova obrodila sadove, a v tujem uspehu, v knjigi, ki je napisana v francoščini in govori o Franciji, a je vseeno ruska. Makine je moral biti rojen v Sibiriji in preživeti tri desetletja v deželi, kjer sta krutost in melanholija združena v celoto parodije, da je lahko napisal strastno knjigo o sanjani Franciji.

Avtorjev podvig spominja Francoze na Prousta, Slovence morda na Kovačiča. Avtor "z ostrim skalpelom reže v spomin, da bi našel lastno mesto v svetu," so zapisali v gledališču.

Jure Novak je študiral gledališko in radijsko režijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Je avtor več del s področij uprizoritvenih, intermedijskih in literarnih umetnosti. Od 2007 je umetniški vodja Gledališča Glej. Dela tudi kot dramaturg, organizator in prevajalec.

Fotogalerija


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-francoski-testament