SNG Drama Ljubljana gostuje na Finskem s Ponorelo lokomotivo

Avtor: SNG Drama Ljubljana

SNG Drama Ljubljana gostuje z večkrat nagrajeno prvo slovensko uprizoritvijo Witkiewiczeve Ponorele lokomotive v režiji Jerneja Lorencija na najuglednejšem finskem gledališkem festivalu Tampereen Teatterikesä, ki letos poteka že 46. V torek, 5. avgusta, ob 19.00 in v sredo, 6. avgusta, ob 16.00 bodo pred mednarodnim občinstvom v dvorani Pakkahuone v Tamperu Ponorelo lokomotivo po gledaliških tirih neustrašno popeljali Janez Škof, Aljaž Jovanović, Maja Sever, Tina Vrbnjak, Matija Rozman, Nina Ivanišin, Petra Govc, Zvone Hribar, Gorazd Logar, Andrej Nahtigal, Katja Levstik in Giovannino Raffanelli.


foto: Peter Uhan

»Uprizoritev Ponorela lokomotiva klasično dramaturško zgodbo pripoveduje na drzen in predvsem svojevrsten način. Nedokončana mojstrovina avtorja Witkiewicza je v uprizoritvi SNG Drama Ljubljana, z le nekaj odrskimi elementi, postavila pozornost na zgodbo samo in na intenzivnost predstave, ki jo mojstrsko gradijo igralci,« so predstavo v festivalskem almanahu napovedali njegovi selektorji in člani umetniškega odbora Kaarina Hazard, Mikko Kanninen in Mikko Roiha ter Hanna Rosendahl, izvršna direktorica festivala. S Ponorelo lokomotivo se bo Slovenija prvič predstavila na odru uglednega festivala v Tampereju.

Od premiere v septembru 2012 je Ponorela lokomotiva prejela pomembne domače nagrade in priznanja: Veliko nagrado Festivala Borštnikovo srečanja za najboljšo uprizoritev in Boštnikovo nagrado za glasbo na 48. Festivalu Borštnikovo srečanje, v Mariboru; Priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za umetniške dosežke v letu 2012 Aljažu Jovanoviću (tudi) za vlogo Mikołaja Wojtaszka v uprizoritvi Ponorela lokomotiva; in nagrado Prešernovega sklada 2014 Jerneju Lorenciju za režijo (tudi) uprizoritve Ponorela lokomotiva.

O predstavi

Strojevodja (Janez Škof) in kurjač (Aljaž Jovanović), ki ju žene nenavadna in skrivnostna strast, skleneta, da bosta z nezaslišano hitrostjo pognala svojo parno lokomotivo čez vse razumne omejitve, postaje in signale. Rada bi doživela vznemirljivi vrhunec hitrosti in zanosa in videla, kako je na drugi strani. Izkaže pa se, da nista navadna železničarja, temveč razvpita zločinca, ki sta se izmaknila roki pravice. Njun nevarni eksperiment pokvarijo potniki, ki bi radi ustavili drveči vlak. Tako se nori poskus izkusiti katastrofo metafizičnih dimenzij sprevrže v »navadno« železniško nesrečo. Stanisław Ignacy Witkiewicz je eden najkompleksnejših avtorjev poljske in svetovne avantgarde. Danes sodi med klasike 20. stoletja. Ponorela lokomotiva (1923) na nevsakdanji in izjemno duhovit način povzema njegova umetniška in filozofska iskanja.

O festivalu

Že 46. mednarodni Gledališki festival v Tampereju tudi letos naslavlja vprašanje, kaj označuje finsko gledališče. Kot odgovarjajo organizatorji, so skozi izbor uprizoritev skušali ujeti “finskost”, v izv. Finnishness, lastnost, katero naj bi označevala predvsem dinamičnost in kompleksnost finskega gledališča v strmenju ustvarjanja platforme za raznolikost in tudi kontradiktornost ustvarjalnih glasov. Poleg najboljših domačih uprizoritev bo festival tudi gostil uprizoritve iz Turčije, Nizozemske, Kanade, Estonije in, kot prvič, tudi Slovenije.

Najpomembnejša gostovanja Ponorele lokomotive

 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sng-drama-ljubljana-gostuje-na-finskem-s-ponorelo-lokomotivo