DZ imenoval novo sestavo Nacionalnega sveta za kulturo in dva člana UO Prešernovega sklada

Avtor: STA

Državni zbor je na včerajšnji izredni seji ob obstrukciji opozicijske poslanske skupine SDS z 39 glasovi za in enim proti imenoval nove člane Nacionalnega sveta za kulturo (NSK). Poleg tega je, prav tako z 39 glasovi za in enim proti, imenoval dva nova člana upravnega odbora (UO) Prešernovega sklada.



S tem so poslanci pritrdili vladi, ki je za novega predsednika NSK predlagala pisatelja in režiserja Metoda Pevca, za njegove člane pa pisatelja, predavatelja in urednika Andreja Blatnika, literarno zgodovinarko in predavateljico Mileno Milevo Blažić, umetnostno zgodovinarko, likovno kritičarko in pedagoginjo Sonjo Ano Hoyer, dirigenta Uroša Lajovica, umetnostno zgodovinarko Jadranko Plut ter dramaturginjo, urednico in teatrologinjo Aljo Predan.

Novi sestavi NSK bo mandat začel teči 29. septembra, saj se sedanji, ki jo vodi režiser Miran Zupanič, 25. septembra izteče mandat.

Prav tako so poslanci izglasovali predlog vlade, da v UO Prešernovega sklada, ki odloča o Prešernovih nagradah in nagradah Prešernovega sklada, imenujejo dva nova člana. Pokojnega akademika Jožeta Trontlja in Slavka Hrena, ki je dal odstopno izjavo, bosta nadomestila performerka Teja Reba in filmski teoretik Simon Popek.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dz-imenoval-novo-sestavo-nacionalnega-sveta-za-kulturo-in-dva-clana-uo-presernovega-sklada