Zaradi stavke odpovedan začetek festivala v Avignonu

Avtor: STA

Kljub drugačnim napovedim se gledališki festival v mestu Avignon na jugu Francije včeraj, 4. julija, ni začel. Kot je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP na včerajšnji novinarski konferenci povedal direktor festivala Olivier Py, sta bili zaradi stavke kulturnih delavcev odpovedani včerajšnja premiera predstave Princ Hamburški in balet Fatal Blow.


Festival v Avignonu / Vir: Wikipedija

Pričetek 68. festivala v Avignonu je bil zaradi stavke kulturnih delavcev v Franciji že nekaj časa pod vprašajem, vendar pa so sodelujoči pri pripravi festivala v ponedeljek sprejeli odločitev, da so bo festival začel v skladu z napovedmi. Tako je glasovalo okrog 80 odstotkov sodelujočih pri festivalu. Stavka, ki je zajela Pariz in še nekaj drugih mest, je sicer že pripeljala do odpovedi več kulturnih dogodkov.

Festival naj bi odprla festivalska produkcija Princ Hamburški Heinricha von Kleista v režiji Giorgia Barberia Corsettija, sklenil pa naj bi se 27. julija.

Na festivalu v Avignonu sicer vsako leto predstavijo med 35 in 40 različnih produkcij, tekom festivala se zvrsti okoli 300 francoskih in tujih predstav. Mnoge med njimi v Avignonu doživijo francosko premiero.

Festival v Avignonu je leta 1947 ustanovil igralec in režiser Jean Vilar, odtlej pa se je razvil v enega največjih gledaliških festivalov na svetu. Festival spremlja med 140.000 in 190.000 ljubiteljev scenske umetnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zaradi-stavke-odpovedan-zacetek-festivala-v-avignonu