Literarni večer z Jano Kolarič

Avtor: Kulturno društvo Mariborska literarna družba

Jana Kolarič je prejela številne nagrade in pred kratkim v Mariboru zmagala na Pesniškem vrtiljaku, kar je botrovalo k povabilu na branje v Literarno hišo.


Jana Kolarič

Rodila se je 17. 9. 1954 v Mariboru. Osnovno šolo in Gimnazija je obiskovala v Mariboru, nato pa uspešno zaključila AGRF v Ljubljani z diplomo iz filmske in TV režije. Že od mladih nog ima veselje do ustvarjanja z besedami (šolska glasila, odmevnost na literarnih natečajih, šolsko gledališče ...). Že med študijem si je ustvarila družino. Po končanem študiju se zaposli. Do leta 2000 nekajkrat menjala poklic: svetovalka za šolsko TV, predavateljica umetnostne vzgoje, mentorica dramske skupine, kulturna animatorka, novinarka, urednica šolskih knjig v založbi.

Vzporedno z rednimi oz. honorarnimi zaposlitvami pa je ustvarjala na področju poezije in dramatike, dokaj redno tudi objavljala v revijalnem tisku za otroke pesmi in dramske prizore, v Dramski knjižnici ZKOS, pri založbi Tuma je realizirala zamisel o novi dramski zbirki Primadona – zbirki tekstov s podrobnimi  uprizoritvenimi navodili, izdelanimi nalašč za šolske razmere (12 naslovov).

V samozaložbi je izdala dramsko delo za odrasle Kdo le so oni? (2004), pri založbi Miš zbirko ugank Ugibanke male, oblečene v šale (2005) in dve prevedeni otroški slikanici: Moja sestra Zala in Kuštravi Slave z Mlekarske pristave, pri založbi Genija pa zbirko kratkih dramskih tekstov Dobro jutro, lutke (2007). Pri založbi Mladinska knjiga je leta 2006 objavila svoj prvi roman, na natečaju Sveta knjige nagrajeni Izpred kongresa. Leta 2008 je pri isti založbi objavila svoj drugi roman (tokrat v soavtorstvu s Tatjano Kokalj) Draga Alina, draga Brina, medtem ko je njun drugi skupni roman Zima z ognjenim šalom pripravljen za objavo. Za preživetje se ukvarja s prevajanjem leposlovja (zlasti poezije in pravljic), in z lektorskim delom.

Članica DSP postala januarja 2004. Od oktobra 2004 ima pri Ministrstvu za kulturo priznan status vrhunskega umetnika. Vpisana v razvid samostojnih ustvarjalcev pod zaporedno številko 2280. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/literarni-ve%C4%8Der-z-jano-kolari%C4%8D