Zvočni vrt Petra Kusa v Šibeniku

Avtor: Federacija

Med 22. 6. 2014 in 5. 7. 2014 bo interaktivna razstava izvirnih glasbenih inštrumentov Petra Kusa gostovala na mednarodnem otroškem festivalu Šibenik.


foto Nada Žgank

Zvočni vrt je interaktivna razstava izvirnih glasbenih instrumentov glasbenika in režiserja Petra Kusa. Je nadaljevanje niza razstav, ki jih je avtor v zadnjih letih pod skupnim naslovom Evfonija postavil v Ljubljani (Slovenski etnografski muzej, 2008), Celju (Pelikanov stolp na Starem gradu, 2009) in Mariboru (Muzej narodne osvoboditve, 2010 in Vetrinjski dvorec, 2011) ter pri njih sodeloval z različnimi slovenskimi oblikovalci (NataEsku, Kaja Avberšek, Gregor Lorenci, Andrej Štular). Tokratna postavitev je bila v letu 2012 na ogled v Reimsu v Franciji (La lune, Tinqueux), lani pa v Ljubljani (LGL) in Welsu v Avstriji (Minoriten). 

Zvočni vrt je umeščen v namišljeni »botanično-zoološko-akustični« vrt, v katerem so rastline in živali oblikovane v zveneče objekte in instrumente. Razstava je namenjena raziskovanju neštetih možnosti, ki jih omogoča proizvajanje zvokov z različnimi materiali. Razstava je zasnovana interaktivno in želi obiskovalce spodbuditi, da glasbo tudi sami raziskujejo in ustvarjajo, namesto da bi jo le pasivno poslušali. Primerna je za otroke, starejše od 5 let in odrasle.

V okviru postavitve razstave bo potekala tudi 5-dnevna delavnica za otroke in mladostnike, ki bo posvečena izdelovanju izvirnih instrumentov in ustvarjanju z njimi. Avtor bi z otroci soustvarili tudi glasbeno-gledališki performans Bum, bum, tresk in ga 27. 6. tudi izvedli v okviru festivalskega programa.

Mednarodni otroški festival Šibenik je najpomembnejši in najstarejši festival umetnosti za otroke na področju Balkana, ki bo letos potekal že 54-tič. Deluje pod okriljem UNESCA in UNICEFFA ter pokroviteljstvom predsednika Republike Hrvaške dr. Iva Josipovića. Poleg številnih predstav organizatorji vsako leto v program festivala uvrstijo eno razstavo tujega avtorja – letos je ta čast pripadla Petru Kusu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zvocni-vrt-petra-kusa-v-sibeniku