V LGL v novi sezoni z literarnimi klasikami in tabuiziranimi temami

Avtor: LGL, STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) za sezono 2014/2015 napovedujejo deset premier - sedem lutkovnih in tri dramske. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala umetniška vodja gledališča Ajda Rooss, so se odločili oživiti nekatere bisere svetovne literarne klasike, nekatere predstave pa se lotevajo tabuiziranih tem.


Foto: Urška Boljkovac

Kot prvo bodo septembra premierno uprizorili glasbeno-lutkovno predstavo Krabat po besedilu Otfrieda Preusslerja. Pretresljiva in domiselna predstava o dobrem in zlu, nežnosti, prijateljstvu in ljubezni nastaja pod režijsko taktirko Ulrike Quade in v koprodukciji z Ulrike Quade Company in Oorkaan z Nizozemske, za vizualno podobo pa je poskrbel Silvan Omerzu.

Sledila bo dramska predstava po otroškem romanu Ericha Kästnerja Emil in detektivi, ki bo po besedah Roossove zelo dinamična, "prava otroška dramska detektivka". Režijo bo prevzela Ajda Valcl. Za njo bo na vrsti intimnejša predstava Račka, Smrt in tulipan po istoimenski slikanici Wolfa Erlbrucha. Predstavo, ki tematizira smrt, bo režiral italijanski režiser Fabrizio Monttecchi, eden največjih mojstrov gledališča senc.

O drugačnosti bo govorila lutkovna predstava Ribe so ribe, ki bo nastala po slikanici Lea Lionnija. Režijo zgodbe o različnih svetovih, o prijateljstvu med ribakom in paglavcem, bo prevzela Nika Bezjak. Tej pa bo sledila premiera lutkovnega muzikala Zverjašček v režiji Jake Ivanca. Kot je povedala Roossova, gre za nadaljevanje uspešnice Zverjasec, ki je bila v LGL premierno uprizorjena aprila 2013. Tudi tokrat bo za dramatizacijo poskrbel Milan Dekleva.

Damsko predstavo Odvratne rime po istoimenskem pesniškem besedilu Roalda Dahla bo režiral Vinko Möderndorfer. Predstava bo po napovedih Roossove gledalce presenetila z duhovitimi scenskimi rešitvami in znane pravljice prikazala v novi, še ne znani preobleki. Predstava bo neskončno zabavna in dinamična, dala pa bo tudi misliti. Najmlajšim bodo v LGL namenili predstavo Lučka, grah in pero po motivih Andersenove pravljice Kraljična na zrnu graha v dramatizaciji in režiji Katje Povše. Ta bo, kot je dejala Roossova, Andersenovo pravljico prepletla s slovenskimi in tujimi uspavankami.

Na Oder LGL bo v novi sezoni stopil tudi Ostržek, znameniti junak Carla Collodija. Za režijo in likovno podobo bo poskrbel Omerzu, predstava pa bo uprizorjena kot pravi lutkovni spektakel animacije, lutk različnih tehnik in dimenzij, igre, giba, senc in glasbe. Sledila ji bo dramska predstava Ko smo se izgubili danske avtorice Lotte Faarup. Zgodbo, ki tematizira ločitev, bo režirala Anja Suša. Sezono bodo sklenili z Beneškim trgovcem Williama Shakespeara v predelavi Andreja Rozmana Roze. Režijo lutkovne komedije s tragičnimi primesmi bo prevzel Jan Zakonjšek.

V sezoni 2014/2015 bo mogoče videti tudi ponovitve 36 predstav, ki ostajajo na repertoarju. Med njimi so tako lutkotečne, kot novejše lutkovne in dramske predstave, ki bodo odre Lutkovnega gledališča Ljubljana zapolnjevale skozi vso prihajajočo sezono, prav tako bodo gostovale po različnih odrih po Sloveniji in tujini.

Program Lutkovnega gledališča Ljubljana je zaokrožen tudi v ponudbi abonmajev. Za naslednjo sezono pripravljajo 5 raznovrstnih in cenovno dostopnih (23 evrov) abonmajev za otroke in mlade (Prvi, Klasični, Radovedni, Drzni, Najstniški), ki jih oblikujejo s Kinodvorom, ter KUL abonma, mestni abonma za mlade, ki nastaja na pobudo Lutkovnega gledališča Ljubljana in združuje celo vrsto mestnih kulturnih zavodov, namenjen pa je ciljni skupini mladih od 15 do 25 leta.  Vpis v abonmaje za otroke in mladino se prične 17. junija, vpis v KUL abonma pa bo potekal jeseni.

Za jesen napovedujejo že 12. mednarodni festival Lutke 2014, ki bo v organizaciji Lutkovnega gledališča Ljubljana potekal od 12. do 16. septembra 2014 na različnih prizoriščih Lutkovnega gledališča Ljubljana ter po ljubljanskih ulicah. Na festivalu bodo predstavljene sveže, kakovostne in raznovrstne predstave lutkovnega gledališča, gledališča objekta in vizualnega gledališča, ustvarjenje na stičišču tradicionalnih lutkovnih znanj in raziskovanju lutkovnega medija, ki razširja referenčni prostor lutke ter potrjujejo neskončne in neslutene možnosti njenega izraza, preverjajo mejne lutkovne prakse ter ponujajo raznovrstne vizualne izraze. Predstave so namenjene otrokom, mladim in odraslim. Festival bodo popestrile različne razstave, obfestivalske aktivnosti, mojstrske delavnice, razstave in ulične akcije.

Poleg tega bodo konec septembra na Ljubljanskem gradu odprli lutkovni muzej. Pvi lutkovni muzej pri nas bodo odprli, da bi se poklonili našim velikim lutkarskim umetnikom ter imenitni, več kot stoletje dolgi tradiciji. Na Krekovem trgu bo nanj opozorila lutkovna pot, označena z lutkovnimi instalacijami. V okviru muzeja, ki predvideva tudi manjše grajsko marionetno gledališče s posebnim repertoarjem lutkovnih predstav ter skupne strokovne oddelke - lutkovne depoje in dokumentacijo, manjšo knjižnico in prostor za ustvarjalno izražanje, bodo uredili novo domovanje za obsežno zbirko slovenske lutkovne umetnosti, pretežno iz fonda Lutkovnega gledališča Ljubljana. Stalna muzejska postavitev bo izpostavila mejnike slovenske lutkovne zgodovine, ter na interaktiven način razkrila tradicionalno ter sodobno lutkovno umetnost.
 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-v-novi-sezoni-z-literarnimi-klasikami-in-tabuiziranimi-temami