V APT predstava Amor omnia vincit v režiji Matjaža Pograjca

Avtor: STA

V Anton Podbevšek Teatru (APT) v Novem mestu bodo danes, 27. maja, premierno uprizorili predstavo Amor omnia vincit - Ljubezen premaga vse v dramatizaciji Blažke Müller Pograjc in režiji Matjaža Pograjca. Predstava govori o odnosu med znanstvenico Mario Curie in njeno pomočnico Blanche Wittman ter o družbenih predsodkih in zablodah njunega časa.


Foto: Borut Peterlin

Avtorica priredbe besedila in dramaturginja predstave Müller Pograjc je na novinarski konferenci v Novem mestu povedala, da predstava, ki jo je navdihnila Knjiga o Blanche in Marie švedskega pisatelja Pera Olova Enquista, na površinski ravni govori o znani nobelovki in raziskovalki Marie Curie, njeni pomočnici Blanche Wittman ter o obdobju pred 150 leti, ko so Curiejevi za odkritje radija podelili drugo Nobelovo nagrado.

Govori tudi o povezanosti žensk in Wittmanovi, ki na koncu konča tragično. Pred tem napiše knjigo, v kateri se sprašuje, ali je mogoče za strast, poželenje in ljubezen odkriti kemijsko enačbo. Hkrati se predstava dotika javnega zgražanja ob osebnem življenju Curiejeve in njenih stisk.

Po drugi plati predstava raziskuje takratne družbene predsodke glede žensk in pojav histerije pri ženskah kot značilne bolezni tistega časa, je še povedala Müller Pograjc.

Po besedah režiserja Pograjca so predstavo zastavili enostavno, brez velike scenografije. Namesto te so uporabili palico, krog, kvadrat in z njimi skušali ustvariti svet poezije ter ohraniti zgodbo ljubezni.

Kot so zapisali v APT, pa v tej poetični, pa vendar kruti zgodbi, ki jo je režiser Pograjc poimenoval čarovniška gibalna predstava, ustvarjalci v koreografiji Branka Potočana rokujejo z različnimi geometrijsko navdihnjenimi iluzionističnimi pripomočki scenografa Tomaža Štrucla.

V predstavi nastopajo Katarina Stegnar, Gorka Berden, Marijana Brecelj, Branko Jordan, Pavle Ravnohrib, Vito Weis, Enya Belak, Tamara Polanc, Kristina Rozman in Veronika Valdes. Avtor glasbe je Marko Brdnik, v japonski maniri izčiščeni kostumi so delo Nataše Recer, so še zapisali v APT.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-apt-predstava-amor-omnia-vincit-v-reziji-matjaza-pograjca