Nagrada Tantadruj za življenjsko delo 2014 igralcu Antonu Petjetu

Avtor: SSG Trst, STA

Dobitnik nagrade Tantadruj za življenjsko delo za leto 2014 je igralec Anton Petje. Nagrado mu bodo izročili na slovesnosti v četrtek, 29. maja, ob 20. uri na Velikem oder Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu. Na slovesnosti bodo podelili še nagradi za igralski in gledališki dosežek.


Anton Petje / Foto: Arhiv SSG Trst

Utemeljitev nagrade:

Instinktiven, raziskovalec človekove duševnosti in odrske skrivnosti, do skrajnosti predan besedi in gledališki izraznosti, intelektualec, ki dramatikovo sporočilo in tekstovno predlogo spoštuje in ne zapušča njenih temeljnih okvirov in mej, jo pa umetniško razgradi in tolmači ter z osebno noto in videnjem posreduje vse tiste odtenke, ki sestavijo in oblikujejo enkraten lik. Tako sebe in svoje dolgoletno ustvarjalno delo vidi dramski umetnik Anton Petje.

Svojo igralsko pot na profesionalnem odru je po študiju na ljubljanski akademiji in po treh letnikih medicinske fakultete začel v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju z vlogo v Kranjskih komedijantih Bratka Krefta. Bilo je leta 1959. Od takrat je Anton Petje odigral na desetine vlog, dahnil svojim likom svojske razsežnosti, jih približal občinstvu najprej v Mariboru, potem pa v Trstu. V Slovenskem stalnem gledališču je deloval od leta 1970 z debutom v Amfitruu v režiji Jožeta Babiča pa vse do upokojitve. Polnih 36 let je Petje posredoval svoje mojstrstvo zamejski publiki, celotnemu primorskemu in slovenskemu prostoru. Bil je eden ključnih stebrov takrat znamenitega in številnega tržaškega ansambla, z galerijo vlog je dokazal, da je virtuoz detajla in da zna prepoznati tudi najbolj tenkočutne osebnostne poudarke. Anton Petje je oblikoval povsem sebi lasten slog igre, kar sta Dušan Moravec in Vasja Predan takole definirala: V Petjetovih vlogah, resnobnih ali komedijskih, se skriva posebna, petjetovska izraznost - nagnjenost in tudi ljubezen do raznovrstnih ostrin, tudi grotesknih izrisov, v katerih je bil v tržaškem gledališkem ansamblu zmeraj prvi med enakimi.

Res je, Petje je oblikoval tudi najbolj zapletene, psihološko nenavadne in posebne like, pa naj bodo dramatično izrisani ali s komičnimi razsežnostmi. V tem smislu gre še posebej podčrtati na primer vloge Osvalda v Ibsenovih Strahovih, Cankarjevega Ščuke, Georgea v Albeejevi drami Kdo se boji Virginie Woolf, Stalina v Pownallovi Mojstrski lekciji in še številne druge, da ne govorimo o deležu, ki ga je imel pri risanju likov v delih besednih umetnikov slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Delež Antona Petjeta je opazen tudi v slovenskem filmu. Leta 1962 je začel sodelovanje s filmsko kamero v delu Tistega lepega dne Franceta Štiglica, od takrat pa so se nastopi v celovečercih in televizijskih nadaljevankah, tudi tujih in v koprodukcijah, povzpeli na častitljivo številko 67. Omeniti gre tudi igralčevo vlogo v radijskih igrah ter pri posredovanju besedil sodobnih slovenskih pesnikov. Akademik Boris Paternu ga je uvrstil med najbolj prodorne interprete pesniških del.

Zaradi izjemnega ustvarjalnega opusa, umetniške prepoznavnosti in kakovosti, neizbrisnih sledov, ki jih pušča v igralski zgodovini slovenskega gledališča - dobi Anton Petje nagrado Tantadruj za leto 2014.


Anton Petje v predstavi P.Süsskind: Kontrabas, r. Žarko Petan, SSG Trst, premiera l. 1987
O nagradi za življenjsko delo na področju gledališke umetnosti je odločala strokovna komisija, ki so jo sestavljali režiser Dušan Mlakar (predsednik), književnik Marij Čuk in novinarka Majda Suša.

Strokovna komisija, ki jo sestavljajo igralka Milena Zupančič (predsednica) ter gledališka kritika Gregor Butala in Ana Perne, pa bo podelila nagradi za igralski in gledališki dosežek.

Na slovesnosti, ki jo bo vodil tržaški igralec Danijel Malalan, bo SSG odigralo sodobno dramo Zlati zmaj Rolanda Schimmelpfenniga v režiji Janusza Kice. Uprizoritev je nastala pod umetniškim vodstvom Primoža Beblerja, enega od pobudnikov nagrade Tantadruj skupaj z Iro Ratej in Katjo Pegan. Predstavo bodo odigrali v spomin na tega dragocenega sodelavca, ki je preminil novembra 2013.

Nagrado Tantadruj so leta 2010 ustanovili SSG Trst, SNG Nova Gorica in Gledališče Koper z željo po večji medsebojni povezanosti in sooblikovanju enotnega kulturnega prostora. Poimenovana je po junaku istoimenske novele Cirila Kosmača, ki razpira vprašanja o svobodi in sreči. Z njo želijo primorska gledališča počastiti ustvarjalce sodobnega primorskega gledališča in njihove dosežke.

Nagrade Tantadruj podeljujejo izmenično na enem izmed treh odrov, neposredno po zadnji premieri tekoče sezone. Prvič so jo podelili leta 2011 v Trstu, v naslednjih dveh letih pa sta se slovesnosti s podelitvijo nagrad zvrstili v Novi Gorici in Kopru. Letošnjega dobitnika nagrade Tantadruj za življenjsko delo so razglasili na včerajšnji novinarski konferenci v Trstu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrada-tantadruj-za-zivljenjsko-delo-2014-igralcu-antonu-petjetu