BADco. - umetniški fenomen na gostovanju v Ljubljani

Avtor: Maska

Pri Maski napovedujejo gostovanje enega najbolj ostrih in prepoznavnih kolektivov s področja performansa in uprizoritvenih umetnosti BADco. iz Zagreba, ki se sistematično ukvarja z raziskovanjem protokolov uprizarjanja, predstavljanja in opazovanja s pomočjo strukturiranja lastnih projektov okrog različnih formalnih in percepcijskih razmerij in kontekstov.


Foto: Dinko Rupčić

Kolektiv se bo v ponedeljek, 12. maja, ob 20. uri v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana predstavil z melodramo Kila histerije, pospešek ... , ki se ukvarja s problemom epskega gledališča in vprašanjem, kako lahko dramski material izreka zgodovinske procese z njihovimi notranjimi tenzijami ter koraki naprej in nazaj, ki presegajo like in njihova razmerja. Kot so zapisali pri Maski, nova predstava kolektiva BADco. skuša najti odgovor v zgodovinskem dialogu dveh umetnikov, dramatika Heinerja Müllerja in filmskega režiserja Alexandra Klugeja. Ob koncu osemdesetih sta se umetnika spekulativno lotevala tem politike in družbenega preobrata, danes pa njuna spekulacija rezonira kot dokument naše sodobnosti.

BADco. je uprizoritveni kolektiv iz Hrvaške, ki je nastal leta 2000 kot združba štirih koreografov/plesalcev, dveh dramaturgov in enega filozofa. Rekonfiguriranje ustaljenih odnosov med predstavo in občinstvom, kljubovanje perspektivičnim danostim in arhitektoniki uprizarjanja, problematiziranje komunikacijskih struktur – zaradi vsega tega so BADco. mednarodno pomemben umetniški fenomen in eno najbolj diferenciranih uprizoritvenih doživetij. Doslej je skupina ustvarila več kot 15 predstav, ki so jih predstavili po vsej Evropi in v Združenih državah Amerike. Leta 2011 so zastopali Hrvaško na uglednem 54. beneškem umetnostnem bienalu. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/badco-umetniski-fenomen-na-gostovanju-v-ljubljani