Do tu sega gozd na Mednarodnem festivalu malih odrov

Avtor: SNG Maribor

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor je 2. maja 2014 z avtorskim projektom Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana in Davorja Herge Do tu sega gozd gostovala na 21. Mednarodnem festivalu malih odrov na Reki. Predstavo so odigrali v Hrvaškem kulturnem domu na Sušaku.


Foto: Tiberiu Marta

Do tu sega gozd, premierno uprizorjen novembra 2012, skozi poetično subtilnost izmotava zgodbe, ki rastejo iz življenja, spominov in domišljije. Večplastno, fragmentirano besedilno osnovo je po motivih besedil Falka Richterja pripravila Nataša Matjašec Rošker. Režija in koncept prostora sta delo Nataše Matjašec Rošker in Branka Jordana ter Davorja Herge. Uprizoritev treh igralcev, ki v interpretaciji uporabljajo gibalno-fizične in dramsko-govorne eksperimente, s svojo specifično neposrednostjo pred gledalce postavlja intimno percepcijo gledališkega in življenjskega prostora, ujetega med vizualno, performativno, glasbeno, likovno, literarno in jezikovno-govorno partituro ter na sebi lasten način problematizira temeljne kategorije sodobnega gledališča. Avtor videa je Andrej Intihar, koreograf Edward Clug, nadzor jezika je opravil Janez Bostič, kostumografija Katja Milosavljević, s.Oliver in NBD group, oblikovalec svetlobe Tomaž Bezjak, oblikovalec zvoka Srečko Matjašič, vodja predstave Polonca Rajšp, asistentka Dijana Božič. Predstava je na festivalu Zlati lev v Umagu na Hrvaškem leta 2013 prejela grand prix.

Mednarodni festival malih odrov na Reki – letos poteka od 30. aprila do 11. maja – so ustanovili leta 1994 kot Hrvaški festival malih odrov, na katerem so se zbrale najboljše in najnaprednejše uprizoritve komornega gledališča, ki so nastale v produkciji hrvaških institucionalnih in neodvisnih gledališč. Od leta 1999 je festival v svoj glavni program vključil tudi predstave iz tujine, a še naprej ostal zvest vztrajanju na sodobnem izrazu, prvorazrednem gledališču igralca in izvedbam, ki zagotavljajo najbolj neposreden stik izvajalcev in občinstva. Enako odprt vrhunskemu mainstream gledališču in nekonvencionalnim raziskovalnim projektom, festival posebno pozornost posveča tudi ambientalni prilagoditvi gostujočih predstav, ki se razen na odru in v atriju Hrvaškega kulturnega doma na Sušaku igrajo tudi na drugih lokacijah po mestu.

Kot festival tekmovalnega značaja, kjer nagrade podeljujejo v desetih kategorijah, s konceptom izbora predstav običajno na enega ali več tematskih poudarkov in z zelo živo atmosfero ter odlično obiskanimi pogovori po predstavah, je hitro postal eden od najprestižnejših gledaliških dogodkov v regiji. Organizator in ustanovitelj festivala sta mesto Reka in HKD teatar. Umetniški vodja je njegov ustanovitelj, igralec Nenad Šegvić, selektor Bojan Munjin. Letošnjo strokovno žirijo sestavljajo Darko Lukić, Rajna Miloš in Darko Gašparović.

Povezava: Več o Mednarodnem festivalu malih odrov na Reki


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/do-tu-sega-gozd-na-mednarodnem-festivalu-malih-odrov