Maraton Kosovelovih pesmi in otvoritev Križevniške ulice

Avtor: Mini teater, STA

Na Križevniški ulici so že nekdaj živeli številni umetniki, literati ter poeti, na katere smo zelo ponosni. In med njimi je pri prijatelju, režiserju Cirilu Debevcu, na Križevniški 8 živel tudi Srečko Kosovel. Tukaj so nastale tudi njegove zadnje pesmi, s Križevniške pa je odšel v Tomaj, od koder se ni več vrnil.


Foto Janina Žagar

Zato bodo danes, 23. aprila 2014, na Noč knjige, po celodnevnem sajenju zelenja in cvetja na Križevniški ulici, ki bo prav na ta dan ponovno zaživela še lepša kot doslej, ter ureditvi Kosovelovih citatov v več jezikih na uličnih klopeh, pripravili tudi maraton Kosovelovih pesmi. Pridružite se Kosovelovem maratonu na Križevniški - Srečko Kosovel s Križevniške - med 18.00 in 19.30 na Križevniški ulici. Organizator prireditve je Kulturna četrt Križevniška ob pomoči Mini teatra, Združenja dramskih umetnikov Slovenije in AGRFT-ja.

Kosovelove križevniške klopi

Za vse Ljubljančane, obiskovalce Ljubljane in turiste, sprehajalce in stanovalce ter popotnike, radovedneže in raziskovalce slovenske prestolnice bodo nove zgodbe pripovedovale tudi križevniške klopi in samokolnice. Lani opremljene s citati postdramskih in otroških predstav Mini teatra bodo letos posvečene poeziji Srečka Kosovela, ki letos praznuje 110. rojstni dan, poleg samih pesmi pa na klopeh načrtujejo tudi zanimive intervencije.

Ozelenitev in otvoritev Križevniške

Veseli pa bodo tudi vaše družbe in podpore pri sami osvežitvi in novi ozelenitvi Križevniške, ki bo potekala čez dan. Prišla je namreč pomlad in pred nami je nova, sveža ozelenitev ulice, ki bo z novimi rastlinami, cvetjem, obešankami in drevesi ponovno postala ena najlepših in najbolj zelenih ter cvetočih ulic v Ljubljani. Osveženo Križevniško ulico bodo svečano otvorili ob 17. uri.

Na Križevniški so nekoč živeli, ustvarjali ali se vsaj začasno ustavili številni kulturniki, med njimi Kosovel, dramatik Matej Bor in režiser Ciril Debevec. Tu je prebivala družina pravnika in mecena Blaža Crobatha, očeta pesnice Luize Pesjakove, pri katerem je med drugim delal tudi France Prešeren. Crobathov "ljubljanski salon" je bil zbirališče slovensko in slovansko prepričanih izobražencev.

Novo oživitev ulice sta s projektom ambientalno-urbane intervencije leta 2011 prevzela Robert Waltl iz Mini teatra in arhitekt Denis Petrovčič, ki sta ga zasnovala skupaj z drugimi ustvarjalci, stanovalci Križevniške ter ob podpori Mestne občine Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/maraton-kosovelovih-pesmi-in-otvoritev-krizevniske-ulice