Lutkar Matija Solce na festivalu v francoskem Reimsu

Avtor: STA

V Reimsu je med 18. in 20. aprilom potekal mednarodni festival kratkih lutkovnih predstav Orbis Pictus. S predstavo Happy Bones, ki je nastala v okviru njegovega gledališča Teatro Matita, ki ustvarja predstave iz kovčka, se je na njem predstavil tudi slovenski lutkar, igralec, glasbenik in režiser Matija Solce, je mogoče izvedeti na spletni strani festivala.


foto Arhiv Teatro Matita

Happy Bones spada v žanr objektnega gledališča, kjer je v središče pozornosti postavljen animiran objekt. Predstava je kompozicija impulzov in zastavlja temeljno lutkarsko vprašanje: kdo je lutkar, kdo lutka in kakšen je njun odnos.

Solce se je v Reimsu že predstavil s predstava Turlututu. Lutkovna miniaturka iz kovčka za najmlajše temelji na dogodivščinah Turlututuja, lika, ki ga že več let razvija priznani francoski ilustrator in avtor Herve Tullet.

Matija Solce, rojen leta 1981, je s svojimi predstavami iz kovčka ter harmoniko že nekajkrat obšel svet ter igral za najrazličnejše občinstvo. V svojih delih pojem lutkovno gledališče širi na pojem gledališče subjekta. Lutka je v tem primeru lahko objekt, lahko je zvok, igralec, lahko je gledalec, gib ali v končni fazi - lutka sama.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lutkar-matija-solce-na-festivalu-v-francoskem-reimsu