Valentina Turcu s Carmen v družbi s klasičnim baletom Paquita

Avtor: STA

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek premierno uprizoril balet Paquita po koreografiji Mariusa Petipaja in balet Carmen Valentine Turcu. Kljub skoraj stoletni časovni distanci in dejstvu, da gre pri prvem za klasičen, pri drugem pa neoklasičen balet, imata veliko stičnih točk, kot sta ženska energija in strast.


Carmen / Foto: Tiberiu Marta

Baletna suita Carmen za godalni orkester in tolkala je nastala leta 1967 na podlagi istoimenske opere Georgesa Bizeta in spada med najuspešnejša dela ruskega skladatelja Rodiona Ščedrina. Koreografinja Valentina Turcu se z zavedanjem širšega historičnega konteksta in pomena tega baleta, ki aktualizira problem ženskega erosa in njegovih iracionalnih implikacij v sodobni družbi, podaja v čvrst objem izrazito erotizirane baletne govorice, ki je predvsem naturalistična in brutalna.

"To je triler in ne ljubezenska zgodba. To je zgodba o strasti - surovi strasti - in primitivnih ambicijah," je povedala Turcujeva, ki je nazadnje v Mariboru koreografirala balet Romeo in Julija, za kar je prejela tudi nagrado Pie in Pina Mlakarja. "Kolikor smo se pri Romeu in Juliji ukvarjali z močjo ljubezni in plemenite lepote, toliko je pri Carmen zdaj čas za neracionalno strast. Na splošno sem mnenja, da v času, v katerem živimo, primanjkuje strasti," je dodala v včerajšnji izjavi za medije.

Kostumografija je delo Michal Negrin in Vesne Novitovič, scenografija Dinke Jeričević, baletna mojstrica je Alenka Ribič. V vlogi Carmen plešeta Catarina de Meneses in Olesja Hartmann, Don Jose sta Anton Bogov in Sytze Jan Luske, Toreadorja pa bosta upodobila Sergiu Moga in Matjaž Marin.

Carmen se pridružuje baletni divertissement Paquita na glasbo Ludwiga Minkusa po koreografiji Mariusa Petipaja iz leta 1881. Mariborsko različico tega klasičnega baleta, ki upodablja življenje mlade španske Ciganke iz časa Napoleonovih vojn, je koreografsko obnovila članica in umetnica Mariinskega gledališča Irina Ivanova Olegovna.

V vlogah med drugim plešejo Tetiana Svetlična, Catarina de Meneses, Yuya Omaki, Anton Bogov, Tijuana Križman Hudernik in Olesja Hartmann.

Tako Paquita kot Carmen prikazujeta življenje v Španiji, ki s svojim vročim podnebjem ustvarja idealen prostor, v katerem se nenehno prepletajo eros, primarni impulzi strasti in avtodestruktivni gon po smrti, thanatos. "Skupna točka je ženska energija in energija rdeče vrtnice," je dejala Turcujeva.

Kombinacija Paquite in Carmen nazorno prikazuje programsko usmeritev umetniškega vodje Baleta SNG Maribor Edwarda Cluga, ki ob klasičnem baletu razvija tudi sodoben baletni izraz.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/valentina-turcu-s-carmen-v-druzbi-s-klasicnim-baletom-paquita