Gostovanje Drame v Beogradu ob 25. obletnici delovanja Bitef teatra

Avtor: SNG Drama Ljubljana

Danes v Beogradu z nizom različnih prireditev slavnostno obeležujejo četrt stoletja delovanja Bitef teatra. SNG Drama Ljubljana bo ob tej priložnosti v dvorani Bitef teatra odigrala kar dve ponovitvi Evripidove Alkestide v režiji Borisa Liješevića: prvo ob 18.30, drugo ob 21.00. V uprizoritvi igrajo Uroš Fürst, Iva Babić, Marko Okorn in Matija Rozman. Ekipo na gostovanju spremljata tudi ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor in dramaturginja uprizoritve Darja Dominkuš.


Foto: Peter Uhan/SNG Drama Ljubljana

Koncept delovanja beograjskega Gledališča Bitef teatar, ki je bilo ustanovljeno 3. marca 1989, je po petindvajsetih letih nepretrganega delovanja še danes enak začetnemu: odprt za vse vrste novih gledaliških in plesnih izrazov ter usmerjen v preizpraševanje in raziskovanje utrjenih okvirov umetnosti in v podpiranje umetnikov, ki se drzno podajajo na to pot ustvarjanja.

Evripidova Alkestida (iz leta 438 pr. n. š.) je duhovita in ena od najbolj vznemirljivih ter žanrsko odprtih iger antične dramatike. Vsebuje številne elemente, zaradi katerih je privlačna in intrigantna še danes. Ironija usode, trgovanje s smrtjo, komični prepiri med bogovi, generacijska nasprotja, šibek moški in močna ženska − vse to daje mitski zgodbi dramatično noto in psihološko prepričljivost. Z menjavanjem zornih kotov in nenavadnimi obrati pa ta antitragedija ostaja odprta za različne interpretacije. Zgodba o ženi, ki umre namesto moža, potem pa jo razboriti polbog vrne v življenje, je prežeta z ironijo in črnim humorjem. V novem, tekočem in duhovitem prevodu Jere Ivanc kljub mitski osnovi zveni presenetljivo sodobno, zlasti v pretanjenem razkrivanju človeških šibkosti, ki se od antičnih časov do danes niso prav veliko spremenile. Premiera uprizoritve, ki jo pomembno definira tudi avtorska glasba priznanega srbskega skladatelja Aleksandra Kostića v izvedbi članov ansambla SNG Drama Ljubljana, je bila 11. oktobra 2013 v Mali drami. 


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gostovanje-drame-v-beogradu-ob-25-obletnici-delovanja-bitef-teatra