Tudi letošnji BiTeater s petimi predstavami mladih gledališčnikov

Avtor: STA

V sklopu projekta BiTeater se bo tudi letos zvrstilo pet predstav mladih režiserjev. Aprila bo na ogled Zdrava predstava Nike Bezeljak, maja Junak našega časa Zale Sajko, jeseni pa bodo uprizorili predstavo Eve Nine Lampič Ampak to nima nobene zveze s Proustom, igro v režiji Jerneja Kobala Lov na podgane in Hamletovanje Tjaše Črnigoj.


Kulturnica/Foto: Arhiv LGL

V letošnjem projektu, v katerem se predstavlja generacija 80. let, prednjačijo režiserke, je na novinarski konferenci povedala Nataša Bučar iz Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL), ki pripravlja projekt.

Kot prva bo 4. aprila premiero doživela Zdrava predstava v režiji Bezeljakove, ki po besedah dramaturginje Nine Šorak tematizira zdravje posameznika in posledično družbe, ki zdravje zahteva zaradi funkcionalnosti svojega sistema. Predstava se dotika tudi vprašanja prevelike - velikokrat tudi kontradiktorne - izbire, ki lahko posamezniku vzbudijo tesnobne občutke, je še povedala Šorakova. V predstavi bosta zaigrali Tina Gunzek in Barbara Ribnikar.

V predstavi Junak našega časa, ki bo premierno na ogled 30. maja, se bo Sajkova ukvarjala z medijem lutk, vsebinsko pa se bo posvetila liku Batmana. V predstavi bo nastopila Nataša Keser. V začetku septembra si bo mogoče premierno ogledati predstavo Lov na podgane, ki po besedah režiserja Kobala prinaša inteligenten tekst Petra Turrinija z nekonvencionalno zgodbo mladega para, ki se ne ukvarjata s seboj, pač pa z okolico oziroma družbo in njenimi problemi. Kot On bo nastopil Jure Kopušar, žensko bo upodobila Maruša Majer.

V začetku oktobra bodo premierno uprizorili avtorski projekt Lampičeve Ampak to nima nobene zveze s Proustom, ki je po besedah avtorice "inspirirana predstava, ki material črpa iz arhitekturnih, zgodovinskih, pa tudi družbenih in asociativnih elementov iz neposredne bližine Kulturnice". Lampičeva igralce za predstavo še izbira. BiTeater bo konec novembra sklenila predstava Hamletovanje, ki bo tematizirala Hamletov problem neodločnosti. Ta je po besedah režiserke Črnigojeve tudi ena osrednjih težav današnje mlade generacije. V predstavi bosta nastopila Benjamin Krnetić in Matija Rupel.

Direktor LGL Uroš Korenčan je spomnil, da predstave sestavljajo drugo sezono projekta, ki je nastal na pobudo režiserja Borisa Kobala. Projekt, ki ga v LGL pripravljajo v sodelovanju z Društvom gledaliških režiserjev, finančno podpira Mestna občine Ljubljana. Zastavljen je kot platforma, ki ponuja mladim gledališkim ustvarjalcem možnosti za ustvarjalno delo. Lani je MOL za pet predstav prispevala 40.000 evrov.

Predstave lanske sezone si bo mogoče ogledati na BiTeater festivalu, ki bo potekal med 19. in 23. februarjem v Kulturnici na Židovski stezi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tudi-letosnji-biteater-s-petimi-predstavami-mladih-gledaliscnikov