Drama in SSG Trst s predstavo Še vedno vihar v Pliberk

Avtor: STA

Delo Petra Handkeja Še vedno vihar, ki je v režiji Ivice Buljana nastalo v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Slovenskega stalnega gledališča (SSG) Trst, bodo v sredo in četrtek na oder postavili v Kulturnem domu Pliberk na avstrijskem Koroškem. Predstava bo v Pliberku opremljena z nemškimi nadnapisi.


Foto: Peter Uhan

Kot so zapisali v Drami, obnovitev koprodukcije v kulturnem središču Slovencev na avstrijskem Koroškem ni le nadgradnja utečenega sodelovanja Drame s Slovenci v zamejstvu, ampak nosi tudi pomembno sporočilo o pomembnosti spodbujanja kulturnega in drugih oblik sodelovanja, ki prispevajo h krepitvi odnosov med matico in zamejstvom.

Ob tem poudarjajo, da je gostovanje predstave na avstrijskem Koroškem prelomno tudi zato, ker tematizira v sedanjem času še vedno ne dovolj razrešena vprašanja, kot so zgodovinski in sedanji položaj slovenskega naroda na avstrijskem Koroškem, odnos matice in tuje večine do slovenske manjšine ter obratno.

Handke v predstavi, ki mu je leta 2011 prinesla prestižno nagrado za dramatiko na Dnevih drame v Mülheimu an den Ruhr, eno najpomembnejših gledaliških nagrad v nemškem govornem prostoru, rekonstruira zgodovino svoje družine v Podjuni.

Zgodba gledalca popelje v čas pred drugo svetovno vojno in v partizanski boj, ki je razdelil materino družino na dve nasprotujoči si strani, po vojni pa je brutalnost nacizma hitro zamenjal prezir nove Avstrije do slovenske manjšine.

Besedilo, v katerem se dramatika prepleta s prozo in intimna poetičnost z zgodovinskimi dejstvi, so poleg osebnih zapiskov navdihnili pisma, fotografije in dokumenti, najdeni po smrti družinskih članov.

V postavitvi Drame in SSG Trst nastopajo Ivo Ban, Nina Ivanišin, Saša Pavček, Matjaž Tribušon, Marko Mandić, Aljaž Jovanović, Veronika Drolc ter Luka Cimprič in Nikla Petruška Panizon kot gosta.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/drama-in-ssg-trst-s-predstavo-se-vedno-vihar-v-pliberk