Nagrada Prešernovega sklada igralki Vesni Pernarčič

Avtor: STA, PGK

Igralka Vesna Pernarčič je letošnja Prešernova nagrajenka. Za svoje igralske dosežke je prejela nagrado Prešernovega sklada. Ena izmed osrednjih nosilk repertoarja Prešernovega gledališča Kranj je v zadnjih dveh letih izoblikovala zavidljivo paleto različnih vlog in se pridružila najpomembnejšim gledališkim ustvarjalcem v Sloveniji.


Foto: Mare Mutić

Vesna Pernarčič je navdušila z vlogo energične Irine v Treh sestrah Antona Pavloviča Čehova, pa z nežno in ljubko Emmi Rothner v predstavi Proti severnemu vetru Daniela Glattauerja, s spletkarsko sekretarko Magdaleno v Limonadi Slovenici Vinka Möderndorferja, odštekano Kritičarko v Snu Enrica Luttmanna in z nepozabno Marlene v predstavi Marlene Dietrich Nebojše Pop Tasića. Za svoje vloge je v zadnjih dveh letih prejela tudi več nagrad, med drugimi je za vlogo Emmi Rothner v predstavi Proti severnemu vetru na Dnevih komedije v Celju 2012 prejela naziv Žlahtne komedijantke. Z vlogo Marlene v predstavi Marlene Dietrich, ki ji je bila pisana na kožo, je lani prepričala tudi žirijo 14. mednarodnega festivala komornega gledališča Zlati lev v Umagu in prejela Zlatega leva. Združenje dramskih umetnikov Slovenije pa jo je leta 2012 nagradilo za njene igralske stvaritve v letu 2011.

»Njena odrska prezenca je skorajda samoumevna. Njena odrska govorica izbrušena in zareže nežno, a brezkompromisno. Občutek za pravo mero ji daje verjetnost prav v vseh plasteh, ki jih uporablja pri ustvarjanju svojih vlog. Njen igralski register ji tako omogoča vrhunsko izvedbo komedij, kot tudi psihološko poglobljenih dram. Je tudi izjemna pevka, kar pa je v igralskem poklicu lahko dvorezen meč. A Vesnino petje nikoli ne prestopi v želji po ugajanju, temveč je inteligentno vpeto v njeno interpretacijo, kar seveda govori o igralkini veličini,« so v obrazložitvi zapisali člani Upravnega odbora Prešernovega sklada, ki mu predseduje dr. Janez Bogataj, in dodali: «Dvomimo, da obstaja v slovenskem prostoru igralka, ki bi uspela tako popolno in dih jemajoče upodobiti Marlene Dietrich

Prešernova nagrada je veliko priznanje tudi za Prešernovo gledališče Kranj, zato direktorica gledališča Mirjam Drnovšček ni skrivala zadovoljstva. »Prešernova nagrada je veliko priznanje ne samo za Vesno, ampak tudi za Prešernovo gledališče, v katerem Vesna oblikuje svoje vrhunske vloge. To je potrditev dobro premišljenega repertoarja, ki -  kljub temu da letno v primerjavi z drugimi gledališči pripravimo manjše število novih uprizoritev – igralcem omogoča razvijati njihov ustvarjalni naboj. Neizmerno se veselim z Vesno in ji iz srca čestitam,« je povedala Drnovšček.

Prešernova nagrajenka Vesna Pernarčič pa je o nagradi dejala, da je zelo počaščena, da je prišla v ozek krog izbrancev. »Nagrada je spodbuda za moje nadaljnje delo, saj jo moram nekako upravičiti. Nagrada Prešernovega sklada je tudi nagrada vseh mojih dozdajšnjih sodelavcev, delček nje je namreč tudi od vsakega od njih. Ne vem pa, če bom zaradi nagrade v prihodnje imela kaj več angažmajev. Bi pa ob tem rada poudarila, da me skrbi pomanjkanje zanimanja za kulturo v teh težkih časih, kajti narod brez  kulture ni narod. Če ne bo kulture, bomo Slovenci izgubili svojo trdnost, identiteto,« je poudarila Pernarčič.

Ponosna, da se je številnim nagradam, ki jih je Pernarčičeva prejela v zadnjih letih pridružila še nagrada Prešernovega sklada pa je bila tudi Marinka Poštrak, dramaturginja in vodja umetniškega oddelka v Prešernovem gledališču Kranj, ki je po podelitvi dejala: «Vesna Pernarčič je igralka, ki je s svojim igralskim in pevskim talentom izjemno dragocena in inspirativna, zato tudi ni slučaj, da jo imajo nagrade tako zelo »rade«.

Pernarčičeva je že druga prejemnica nagrade Prešernovega sklada v igralskem ansamblu Prešernovega gledališča Kranj, nagrado je pred štirimi leti prejel igralec Peter Musevski.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrada-presernovega-sklada-igralki-vesni-pernarcic